Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

In direct de la Elbphilharmonie: Semyon Bychkov si Kirill Gerstein

Publicat: sâmbătă, 26 Ianuarie 2019 , ora 22.43

Foto Petra Hajska

Cu o carte de vizită impresionantă, care cuprinde și o lungă listă de premii mari în contexte dintre cele mai prestigioase, pianistul Kirill Gerstein și-a câștigat și epitetul de explorator al unor repertorii noi - de la creații contemporane la versiunile originale ale unora dintre opusurile cele mai cunoscute ale literaturii pentru pian, Kirill Gerstein a plecat din Rusia natală în Statele Unite cu o bursa primită pentru a studia jazz! Deschiderea spre acest domeniu și-a cultivat-o ascultând colecția de discuri a părinților săi, în timp ce studia intens la clasa de pian muzica clasică.

Colaborarea dintre pianistul ruso-american de origine evreiască și dirijorul (care a fost și el pianist) Semyon Bychkov este una îndeluingată și cimentată în compania multor colective orchestrale importante. In cadrul Proiectului discografic "Ceaikovski" pe care Semyon Bychkov îl realizează în ultima perioadă, Kirill Gerstein a fost ales să semneze partiturile solistice ale celor 3 concerte pentru pian ale marelui romantic rus. La Filarmonica din New York, la Londra și în alte importante centre muzicale cei doi artiști au apărut pe afiș cu primul Concert pentru pian de Ceaikovski, pe care Kirill Gerstein l-a și înregistrat în versiunea "Urtext", după acea partitură folosită cea de Ceaikovski atunci când a dirijat lucrarea, înaintea modificărilor aduse ulterior sau a "corecturilor" unor ediții datorate unor urmași...

Image result for kirill gerstein about Tchaikovsky

Duminică dimineață este a treia interpretare a acestui program în stagiunea ansamblului NDR Elbphilharmonie; romantismului rus al lui Ceaikovski îi este alăturat - în partea a doua - cel al Școlii Naționale Cehe, ilustrat prin intermediul a 3 dintre cele 6 poeme simfonice ale lui Bedrich Smetana grupate sub titlul "Patria mea". Elaborate în aceeași epocă în care Ceaikovski a finalizat primele sale două concerte pentru pian, aceste partituri celebre captivează de fiecare dată prin dinamism și sugestii picturale.

Anca Ioana Andriescu