Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Stagiunea de jazz de la Teatrul Act, un nou concert pe 13 februarie

Publicat: luni, 21 Ianuarie 2019 , ora 14.19

Sub semnul continuității retrospective, un nou "Act-Jazz" al Stagiunii de Jazz organizate de Radio România Muzical în coproducție cu Orchestrele și Corurile Radio și Teatrul Act se va consuma pe 13 februarie 2019, la ora 19,00, în deja obișnuita ambianță nonconformistă de pe Calea Victoriei nr. 126. George Natsis - pian, Adrian Mircea Flautistu - contrabas și Vlad Popescu - baterie se reîntâlnesc în sala Teatrului Act pentru a face un recurs muzical la memorie.

"Years of Petrucciani" nu este doar o procedură de manifestare standard, nici o pledoarie pentru o cauză de tipul unui reflex deja condiționat și declanșat la începutul fiecărui an calendaristic (în ianuarie s-au implinit 20 ani de la moartea lui Petrucciani, el părăsind această lume în ianuarie 1999), ci o multiplă conștientizare artistică a trioului stagiunii, bine motivată și, desigur, motivantă pentru public.

Întreaga viață a lui Petrucciani, extrem de intensă artistic, a fost contrabalansată de un soi de intimitate maladivă (osteogenesis imperfecta) ce i-a grăbit trecerea în eternitate la doar 35 de ani. A ales să-și asume propriul destin sortit jazzului cu o generozitate originală, poate chiar singulară, menită doar geniilor precoce. De la vârsta când unii abia deslușesc sensurile basmelor s-a declanșat, spectaculos și suprasaturat, startul maturității lui Michel. În arta lui s-a simțit întotdeauna fundamentul literaturii clasice pentru pian, chiar dacă revelația artistică timpurie, "explodată" în acordurile lui "Sir Duke", avea să-i limpezească perspectiva itinerantă. La final, amprenta și-a câștigat unicitatea sub numele Michel Petrucciani.

Pe lângă cele 29 de producții discografice, cărora li se mai adaugă încă 3 postume, nouă, celor care l-am ascultat la Ateneul Român pentru ultima dată la București, în decembrie 1998, ne rămâne și amintirea acelui neuitat concert, cântat cu atât de puțin timp înainte ca Petrucciani să fi părăsit definitiv această lume. 

Tocmai de aceea constanta Stagiunilor de Jazz susținute la Teatrul Act se trasează, și în acest an, sub același nume, "Years of Petrucciani", pe 13 februarie 2019, la ora 19.00, ca un "remember" necesar istoriei jazzului de pretutindeni. Prezintă Cristian Marica.

Concertul poate fi ascultat la Radio România Muzical sâmbătă, 2 martie, de la ora 18.00.