Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Cel mai nou album Franco Fagioli - la Opera în interpretări de referință

Publicat: vineri, 18 Ianuarie 2019 , ora 0.48

Cu talent și multă carismă, contratenorul argentinian Franco Fagioli deschide o nouă lume barocă de fiecare dată când cântă Haendel. După ce a imprimat pentru casa de discuri Deutsche Grammophon un album cu arii ale compozitorului contemporan cu Johann Sebastian Bach, Fagioli a revenit pe piața discografică cu o operă integrală a maestrului stabilit la Londra: Serse. Aici Fagioli cântă rolul titular, al excentricului rege persan. Albumul, lansat în 2 noiembrie 2018, aduce laolaltă câteva dintre cele mai renumite și valoroase voci ale momentului: mezzosoprana Vivica Genaux, sopranele Inga Kalna și Francesca Aspromonte, contralta Delphine Galou, basul Andrea Mastroni și baritonul Biagio Pizzuti - cu toții specializați în interpretarea repertoriului baroc. Maeștri în redarea partiturilor Baroce și Clasice sunt și instrumentiștii care au asigurat acompaniamentul orchestral, reuniți în faimosul ansamblu Il Pomo D'Oro. Această versiune de Serse este dirijată de Maxim Emelyanychev.

Video-ul de mai jos, deși face parte din campania de promovare a albumului cu arii de Haendel, prezintă cel mai cunoscut moment al operei Serse, aria Ombra mai fu. Ea este,de altfel, și prima arie a operei, și a devenit, în timp, una dintre cele mai renumite partituri ale repertoriului baroc, adesea cântată în concerte.

Fagioli este unul dintre puținii contratenori care s-au încumetat să cânte partitura lui Serse; virtuozitatea lui vocală aduce o valoare artistică specială acestui nou material discografic și prospețime întregii creații, întrucât artistul argentinian și colegii săi descoperă aici noi fațete ale acestei opere seria cu multe accente comice.

Puteți descoperi această nouă versiune interpretativă duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 21.00, în cadrul unei noi ediții a emisiunii Opera în interpretări de referință.

Albumul este inclus în campania Discurile anului 2018.

Irina Cristina Vasilescu