Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianista Alexandra Dariescu, interpreta zilei de 16 august

Publicat: miercuri, 8 August 2018 , ora 11.18

Alexandra Dariescu, o pianistă cu o sensibilitate aparte remarcată de criticii britanici, a fost numită de BBC Music Magazine "o stea în devenire". Muziciana este stabilită în Marea Britanie, acolo unde desfășoară o frumoasă carieră. Dintre realizările sale recente amintim apariția pe scena Cadogan Hall din Londra, acolo unde artista a fost solista concertului aniversar care a celebrat împlinirea unui secol de la nașterea celebrului pianist Dinu Lipatti. De asemenea, Alexandra Dariescu a evoluat recent la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Albert Hall din Londra sau Musikverein din Viena. De la sfârșitul anului trecut, pianista română a demarat un nou proiect, original și unic în lume, The nutcracker and I, care îmbină realul cu virtualul, animația cu dansul și recitalul de pian. Alături de artista română, care cântă muzică din baletul Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, în aranjamente ale unor compozitori ca Mihail Pletniov, Stepan Esipoff sau Gavin Sutherland, dansează balerina Désirée Ballantyne. Acest spectacol, care a avut premiera la Londra în decembrie 2017, va fi prezentat de Alexandra Dariescu și în România în luna noiembrie, dar și la Konzerthaus din Viena, Laeiszhalle din Hamburg și la Filarmonicile din Liverpool și Luxemburg.

Alexandra Dariescu s-a născut la Iași, a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu profesoarele Mihaela Constantin și Cornelia Apostol, iar la vârsta de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie, pentru a-și continua studiile la Pocklington School, la Conservatorul Regal din Manchester și Guildhall School of Music din Londra. Printre profesorii și pianiștii cu care a lucrat s-au numărat Faye Mercer, Nelson Goerner, Ronan O'Hora, Menahem Pressler și Andras Schiff, cu acesta din urmă având o colaborare intensă și în prezent. Alexandra Dariescu este artist onorific al Conservatorului Regal din Manchester și președinta Fundației "Music in Lyddington" din Marea Britanie. Pentru meritele sale deosebite, pianista a fost decorată în acest an de Majestatea Sa Margareta a României cu Ordinul Coroana României în grad de ofițer.

"Cred că sentimentul care aduce una dintre cele mai mari împliniri în viață este acela de a inspira generațiile tinere, de a le motiva și încuraja să își urmeze visurile, pasiunile și de a iubi ceea ce fac. Muzica este limbajul universal care nu are bariere, ajunge la fiecare dintre noi și este înțeles de toți", spune Alexandra Dariescu, pianistă cu o pasiune nestăvilită pentru muzică, care are o carieră impresionantă, atât în ceea ce privește activitatea concertistică, cât și cea discografică. A lansat până acum șase albume, majoritatea concentrate pe repertoriul romantic, cu lucrări de Schumann, Liszt, Chopin, Ceaikovski, dar și cu piese de secol XX din creația compozitorilor Dmitri Șostakovici, Karol Szymanowsky și Henri Dutilleux. În paralel cu proiectele discografice, pianista își continuă seria de concerte susținute atât în Europa, cât și pe continentul nord-american. Ea are, între altele, colaborări cu Orchestrele Filarmonicilor Regale din Londra și Liverpool, Orchestrele Simfonice din Utah, Quebec și Kitchener Waterloo, Orchestra Uniunii Europene, dar și cu Orchestra Națională Radio. În martie anul trecut, Alexandra Dariescu a concertat la Sala Radio sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, interpretând partitura solistică a Concertului nr. 2 de Serghei Rahmaninov. Aceasta este una dintre înregistrările pe care le veți putea asculta în cadrul emisiunii Interpretul zilei dedicate pianistei Alexandra Dariescu, la Radio România Muzical. Alături de lucrarea amintită, vom mai difuza și alte imprimări de pe albumele Alexandrei Dariescu, Variațiunile ABEGG op. 1 în Fa major de Robert Schumann și Balada nr. 2 în si minor de Franz Liszt.

Miercuri, 16 august 2018, de la ora 12,00 și în reluare noaptea, de la ora 23,30, emisiunea Interpretul zilei, cu pianista Alexandra Dariescu.

Larisa Clempuș