Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Anne Sophie Mutter, interpreta zilei de 29 iunie
Violonista germană împlinește 55 de ani
"Vioara a fost marea descoperire a vieții mele și a rămas așa până acum", spunea violonista Anne-Sophie Mutter, una dintre cele mai respectate violoniste ale lumii, distinsă cu patru premii Grammy, două Echo Klassik și cu premiile Victoires de la Musique Classique. Cu o carieră de peste patru decenii, muziciana are o activitate discografică și concertistică remarcabilă, putând fi ascultată pe scene din Europa, Asia, America de Nord și Australia. A impresionat și publicul bucureștean în ultimele două ediții ale Festivalului George Enescu, în 2015 a susținut un concert alături de ansamblul The Mutter Virtuosi, pe care l-a înființat în 2011 și pe care îl conduce, iar în septembrie 2017 a evoluat în compania Orchestrei Simfonice din Pittsburgh dirijate de Manfred Honeck.
Născută în 29 iunie 1963 la Rheinfelden, Anne Sophie Mutter a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani, dar la scurt timp a descoperit vioara, pe care a studiat-o cu Erna Honigberger, o discipolă a lui Carl Flesch. După moartea profesoarei sale a continuat studiile cu Aida Stucki la Conservatorul din Winterthur. A câștigat câteva premii în concursuri internaționale, iar la vârsta de 13 ani a fost invitată de reputatul dirijor Herbert von Karajan să concerteze împreună cu Orchestra Filarmonicii din Berlin. Au urmat pentru Anne Sophie Mutter evoluții în compania Orchestrei Engleze de Cameră dirijate de Daniel Barenboim și a Filarmonicii din New York, sub bagheta dirijorului Zubin Mehta. De atunci faima ei a crescut constant, artista devenind renumită pe plan internațional. Pe lângă repertoriul tradițional, și-a încântat în permanență publicul cu opusuri noi, interpretând în primă audiție absolută lucrări dedicate ei de compozitori ca Henri Dutilleux, Sofia Gubaidulina, Witold Lutoslawski, Krzysztof Penderecki, Wolfgang Rihm și Andre Previn, acesta din urmă, pianist, dirijor și compozitor celebru, fiindu-i multă vreme partener de scenă. Cei doi au fost, de asemenea, căsătoriți între anii 2002 și 2006. Anne-Sophie Mutter se folosește de faima sa și în beneficiul unor acțiuni caritabile și susține, de asemenea, tinerii muzicieni talentați.
Din discografia violonistei Anne Sophie Mutter putețiasculta, în cadrul emisiunii "Interpretul zilei", Sonata nr. 2 op. 100 în La major pentru vioară și pian de Johannes Brahms înregistrată împreună cu Lambert Orkis, dar și Concertul op. 53 în la minor de Antonin Dvorak, lucrare imprimată în compania Orchestrei Filarmonicii din Berlin și inclusă pe un album lansat în 2013, distins cu prestigiosul premiu Echo Klassik. Este o piesă pe care violonista a interpretat-o intens în ultimii ani pe scenele de concert și pe care a prezentat-o și în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2017. Cu prilejul evenimentului de la București, muziciana i-a vorbit într-un interviu colegei mele Irina Cristina Vasilescu pentru Radio România Muzical: "Am început să cânt Concertul de Dvoűák când eram foarte tânără, pentru că aceea a fost perioada în care am pus bazele repertoriului meu clasic și romantic. Concertul a reapărut în viața mea acum câțiva ani și mă simt foarte aproape de el. E o partitură plină de emoție, culoare, e o lume de limbaj muzical melancolic într-un fel unic.". În Festivalul Enescu, Anne-Sophie Mutter a prezentat Concertul de Dvorak sub bagheta lui Manfred Honeck, același dirijor în compania căruia a și înregistrat lucrarea în anul 2013.
Cu prilejul aniversării violonistei Anne Sophie Mutter, îi dedicăm emisiunea Interpretul zilei din 29 iunie, de la ora 12.00 și, în reluare, de la ora 23.30.