Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Dublin: Ceaikovski, Brahms și Gerald Barry

Publicat: miercuri, 2 Mai 2018 , ora 15.25

O coincidență a istoriei muzicii a făcut ca doi dintre marii simfoniști ai epocii romantice - Johannes Brahms și Piotr Ilici Ceaikovski - să aibă aceeași dată de naștere: 7 mai. Probabil că tot o coincidență a reunit aceste două nume pe afișul programului Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Naționale Irlandeze, atunci când schimbarea dirijorului a adus și modificarea programului: în locul unei seri modern-contemporane sub conducerea lui Thomas Ades publicului de la Dublin dar și ascultătorilor de radio din mai multe țări europene li se oferă prilejul întâlnirii cu două foarte cunoscute și îndrăgite partituri - Variațiunile pe tema coralului Sf.Anton de Brahms (varianta orchestrală a lucrării scrise acum 145 de ani) și faimoasa Simfonie a VI-a "Patetica" de Ceaikovski în viziunea dirijorului britanic Stefan Asbury, încadrând o lucrare din 2018 a irlandezului Gerald Barry (acest concert pentru orgă în primă audiție pe teritoriul irlandez fiind singurul opus rămas din varianta inițială a programului).

Stefan Asbury este recunoscut pentru colaborările sale cu unele dintre cele mai prestigioase ansambluri consacrate muzicii contemporane dar și pentru activitatea sa ca oaspete al unora dintre orchestrele celebre din Europa, Statele Unite, Japonia, pentru prezențele sale (didactice și dirijorale) la Tanglewood, pentru deschiderea sa spre repertoriul de operă dar și de concert.

O piesă spectaculoasă, cu linii frânte, cu o anarhică evoluție sonoră, cu 21 de ... metronoame care intervin la un moment dat - așa au descris cronicarii acest Concert pentru orgă în martie la premiera absolută de la Birmingham; pentru stagiunea Filarmonicii londoneze - care a programat această lucrare la Royal Festival Hall în 11 aprilie - autorul Gerald Barry declara că acest concert este "o conversație furtunoasă între organist și orchestră"! Si de această dată rolul solistic este încredințat pasionatului de muzică nouă Thomas Trotter.


Anca Ioana Andriescu