Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

24 ianuarie - zi de sărbătoare la Radio România Muzical

Publicat: marți, 23 Ianuarie 2018 , ora 11.03


Ziua Unirii Principatelor Române este o ocazie pentru a asculta cu precădere muzică românească și interpretări propuse de artiști români; în programul Radio România Muzical sunt incluse și înregistrări a două concerte memorabile: recitalul susținut în 17 ianuarie 2018 de pianista Raluca Știrbăț și violoncelistul austriac Rudolf Leopold, precum și celebrul Concert de Anul Nou de Viena, propus în 1 ianuarie 2018 de Orchestra Filarmonicii din Viena, condusă de Riccardo Muti.

Muzică românească și interpreți români

Emblematică pentru acest moment de sărbătoare este Hora Unirii de Alexandru Flechtenmacher, care va jalona emisiunile Radio România Muzical propuse de la orele 7.00 și 13.05. De-a lungul zilei de 24 ianuarie, la Radio România Muzical pot fi ascultate și opusuri de George Ștephănescu, George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraș Dinicu, Ciprian Porumbescu, Eduard Caudella, Constantin Dimitrescu.

Câțiva dintre cei mai cunoscuți interpreți români sunt în prim-planul acestei zile: harpistul Ion Ivan Roncea, care de la ora 10.00 este Interpretul zilei la Radio România Muzical, sărbătorit la împlinirea a 71 ani de viață chiar în 24 ianuarie; apoi, pianiștii Valentin și Roxana Gheorghiu, dirijorii Cristian Mandeal, Ionel Perlea, Emil Simon, violoncelistul Marin Cazacu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj Napoca, printre alții.

De la ora 23.30, continuă serialul dedicat festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2017 - cu înregistrări ale unor lucrări semnate de Mihaela Vosganian și Liviu Dandara.

Concertul-eveniment susținut de pianista Raluca Știrbăț și violoncelistul Rudolf Leopold

În mod special a fost aleasă data de 24 ianuarie pentru difuzarea în premieră a recitalului susținut în 17 ianuarie de pianista Raluca Știrbăț și violoncelistul Rudolf Leopold, un eveniment organizat de Radio România Muzical, Forumul Cultural Austriac și Muzeul Național Cotroceni sub semnul Zilei Culturii Naționale și al Centenarului României.

Este o ocazie pentru a asculta pentru prima dată la radio, în România, Sonata op.22 nr.1 pentru violoncel și pian de Constantin Silvestri, a cărei partitură fost considerată pierdută după premiera din 1941. Raluca Știrbăț a descoperit însă această partitură la Viena și a inclus-o în programul recitalului din 17 ianuarie 2018, fiind prima dată când această lucrare s-a auzit în România după aproape 80 ani. Publicul entuziast și foarte numeros a aplaudat îndelung și celelalte lucrări din program: Nocturna și Saltarello pentru violoncel și pian de George Enescu, Sonata nr.1 pentru violoncel și pian de Johannes Brahms, Sonata op.1 pentru pian de Alban Berg, două piese pentru pian de Constantin Silvestri și 6 dansuri populare românești de Bela Bartok, într-o versiune pentru violoncel și pian.

Radio România Muzical difuzează înregistrarea acestui concert special în 24 ianuarie, de la ora 17.00.

În retransmisie, Concertul de Anul Nou de la Viena

În 24 ianuarie, de la ora 15.30 poate fi ascultată înregistrarea celui mai mediatizat și urmărit eveniment din sfera muzicii clasice - Concertul de Anul Nou de Viena, preluat în direct pe 1 ianuarie de peste 90 țări de pe întregul mapamond.

În 2018, Concertul de Anul Nou de la Viena l-a adus la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena pe celebrul Riccardo Muti, care a sărbătorit astfel 25 ani de la debutul său la conducerea concertelor de Anul Nou de la Viena.

Pe lângă transmisiunea directă din 1 ianuarie, organizatorii oferă posibilitatea unei singure retransmisii a concertului înregistrat - iar această unică ocazie este miercuri, 24 ianuarie, de la ora 15.30, la Radio România Muzical.

Radio România Muzical poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.