Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la Copenhaga: dirijorul Yuri Temirkanov și pianistul Nikolai Luganski

Publicat: luni, 23 Octombrie 2017 , ora 16.41

Rahmaninov și Ceaikovski - autori către care își îndreaptă preferințele un număr impresionant de melomani, fermecați de elanul romantic al paginilor semnate de acești mari reprezentanți ai componisticii ruse…

Un afiș foarte atrăgător din start prin numele acestor creatori devine o ispită și mai mare atunci când prezintă, cu litere mari de tot, oaspeții acestui concert oferit de Orchestra Simfonică Națională Daneză la Sala Radiodifiziunii din Copenhaga: dirijorul Yuri Temirkanov și pianistul Nikolai Luganski!

Propuneri interpretative și repertoriale menite să transforme în sărbătoare serile de joi și vineri desfășurate în Sala de concerte a Radiodifuziunii Daneze sunt cele pe care Scena europeană vi le aduce în direct și dumneavoastră, ascultătorilor Radio România Muzical joi de la ora 20,30.

Când auzi rostit numele lui Yuri Temirkanov parcă involuntar te gândești la sonoritățile compozitorilor din școala națională rusă... Sunt poate stereotipuri intrate în memoria melomanilor după ce i-au ascultat versiunile interpretative asupra unor astfel de partituri romantice, bogate în încleștări dramatice, în avânt eroic dar și în lirism seducător... dar și cronicarii s-au întrecut în elogii atunci când au scris despre astfel de alegeri ale dirijorul care este - de aproape trei decenii - Directorul artistic și dirijorul principal al Filarmonicii din Sankt Petersburg.

Pe diferite meridiane, cronicarii au evidențiat imaginile sonore create de Yuri Temirkanov, maestrul care îi face pe instrumentiștii săi "să spună povești în muzică", sugerând un parcurs cinematografic "care îți taie respirația"; "nimeni nu mai are o asemenea autoritate în a inspira interpreții să reliefeze incomparabila suplețe a muzicii lui Ceaikovski"! Noi îl vom asculta joi seară (în direct de la Copenhaga) pe dirijorul de aproape 79 de ani cu a sa vivacitate și cu rigoarea lui proverbială în Simfonia a IV-a în fa minor op.36 de Piotr Ilici Ceaikovski...

O altă conexiune aparte alătură creației lui Rahmaninov numele pianistului Nikolai Luganski , cel distins cu puțin timp în urmă cu "Premiul Internațional Rahmaninov" pentru realizările sale artistice în promovarea operei celebrului compozitor-virtuoz; în plus, la cei 45 de ani ai săi, Luganski a fost onorat cu un "Premiu Maecena" pentru sprijinul acordat de aproape două decenii activității de la Ivanovka - locul fostei reședințe de vară a compozitorului, unde este omagiată memoria marelui artist.

Așadar la Scena europeană joi 26 octombrie, de la 20,30 - un concert cu multiple semnificații, care se anunță ca unul de referință din multiple considerente: de la celebritatea protagoniștilor la afinitatea lor deosebită pentru repertoriul abordat!

Anca Ioana Andriescu