Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Robert Schumann - compozitorul săptămânii la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 6 Ianuarie 2017 , ora 7.33

Născut la Zwickau, în Germania, pe 8 iunie 1810, Robert Schumann este unul dintre cei mai importanți compozitori romantici. Alături de colegii săi de generație faimoși – Frederic Chopin, Franz Liszt, Hector Berlioz și Felix Mendelssohn, Robert Schumann și-a făcut apariția  în prim planul vieții muzicale în jurul anului 1830. 

Și-a dovedit încă de tânăr talentul muzical, dar și literar. A studiat pianul cu Friedrich Wieck, a cărui fiică i-a devenit mai târziu soție. Ambițiile sale de pianist concertist au fost spulberate de probleme la degetele uneia dintre mâini, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Schumann să scrie un număr important de creații dedicate acestui instrument în anii 1830. Începând cu 1833, Schumann strânge în jurul său un cerc de tineri artiști, formând "Liga Davidienilor" – polul opus filistinilor, micilor burghezi incapabili de aspirații artistice și filosofice. Iar în 1834, împreună cu Friedrich Wieck și alți câțiva prieteni, Schumann fondează "Neue Zeitschrift für Musik", o publicație muzicală pe care o va edita și în care va scrie numeroase articole importante în calitate de critic și muzicolog.  

1840, anul căsătoriei lui cu Clara, și ea pianistă, a fost descris de muzicologi drept "anul liedurilor", apoi tânăra soție l-a încurajat să își încerce măiestria și în formele ample, anul 1841 fiind "anul simfonic", iar 1842 – traversat în special de genuri camerale.

Stabilită inițial la Leipzig și apoi la Dresda, familia Schumann s-a îndreptat în 1850 spre Düsseldorf, unde Robert a avut primul său angajament oficial, ca director municipal de muzică.

S-a scris mult despre problemele de sănătate ale lui Schumann, despre crizele sale psihice. În 1854 începe să se plângă de halucinații auditive și cere să fie internat într-un azil, totul culminând cu un dramatic episod în care încearcă să își pună capăt zilelor. Johannes Brahms, prieten apropiat al familiei, vine la Düsseldorf pentru a o ajuta pe Clara. Ultimii doi ani și jumătate ai vieții lui Robert Schumann sunt petrecuți la azilul din Endenich - se stinge din viață pe 29 iulie 1856. 

În ceea ce privește creația lui Schumann, "unii biografi au caracterizat drept subiectivă, romantică, prima perioadă creatoare, și obiectivă, clasică, cea de-a doua. De fapt, este mai just să observi permanent, și în tinerețea, și la maturitatea compozitorului, mixtura între cele două atitudini stilistice”, remarca muzicologul Valentina Sandu-Dediu în cartea dedicată acestuia. „Faptul că aproape fiecare fațetă a creației lui Schumann poate fi considerată drept cea decisivă nu este atât de deconcertant pe cât ar părea la o primă vedere. Pur și simplu, înseamnă cu muzicianul reprezenta mai multe lucruri: un progresist, un poet al sunetelor, un intelectual bugrhez, un iubitor al bizarului și enigmaticului”, scria John Daverio în volumul Robert Schumann. Herald of a „New Poetic Age”.

Vom explora fațetele creației lui Robert Schumann de luni până vineri, 9-13 ianuarie, în cadrul rubricii Compozitorul săptămânii la Radio România Muzical – de la ora 10,00, la Arpeggio. 

Andreea Chiselev