Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Compozitorul săptămânii la Radio România Muzical este Ludwig van Beethoven, între 12-16 decembrie

Publicat: vineri, 9 Decembrie 2016 , ora 10.04

Ludwig van Beethoven nu ar putea lipsi dintr-un top al celor mai cunoscuți, admirați și influenți compozitori din istoria muzicii. A creat o punte între clasicism și baroc, stiluri pe care le aprecia, și romantism. Beethoven s-a născut la Bonn în 1770 într-o familie modestă, a studiat compoziție și cânta la pian și vioară. Avea 17 ani când a călătorit pentru prima dată la Viena, pentru a fi îndrumat de Wolfgang Amadeus Mozart, dar a trebuit să revină acasă din cauza morții mamei sale. La 22 de ani s-a întors la Viena, de această dată ca elev al lui Joseph Haydn (între timp, Mozart trecuse prematur în eternitate). Și a rămas acolo timp de 35 de ani, până la finalul vieții sale, în 1827. La Viena, Beethoven a avut nu mai puțin de 67 de adrese, iar a merge prin oraș este cumva sinonim cu a urma locurile în care el a locuit și lucrat.

I-a admirat mult pe Haydn și Mozart, două dintre cele mai importante personalități ale epocii clasice. Pianist virtuoz, cu un caracter descris de contemporani drept dificil, s-a remarcat într-o vreme în care patronajul muzicienilor era încă normă, căutând cât mai puțin să îi mulțumească pe ceilalți. Legenda lui Beethoven s-a amplificat și deoarece cânta și compunea deși auzul îi slăbea din ce în ce mai mult, ajungând la surzenie.

De luni până vineri (12-16 decembrie), începând cu ora 11.15, Ludwig van Beethoven este Compozitorul săptămânii la Radio România Muzical. V-am pregătit o incursiune în viața, cariera și muzica marelui creator, din care nu vor lipsi cunoscute Uverturi, Concertul pentru vioară, Concertele pentru pian numerele 4 și 5, lucrări camerale și Simfoniile a 5-a și a 9-a, toate, în interpretări de referință.


Andreea Chiselev