Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Rigoletto în transmisiune directă de la Bologna

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2016 , ora 14.35

Pe Scena europeană apar în ediția de marți, 8 noiembrie 2016, personajele uneia dintre cele mai tragice opere verdiene: Rigoletto. Creația are trei acte, iar libretul este scris de Francesco Maria Piave, bazat fiind pe piesa lui Victor Hugo Le roi s'amuse. Povestea îi are în centru pe imoralul Duce de Mantua, pe bufonul cocoșat al acestuia, Rigoletto, și pe frumoasa fiică a lui Rigoletto, Gilda. Titlul original al operei, La maledizione (Blestemul), face referire la blestemul aruncat atât asupra Ducelui, cât și asupra lui Rigoletto, de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de Duce cu încurajarea lui Rigoletto. Imprecația se împlinește în momentul în care Gilda se îndrăgosteșe și ea de Duce și sfârșește prin a-și sacrifica viața pentru a-l salva de asasinii angajați de tatăl ei.

Radio România Muzical transmite în direct de la Teatrul Comunal din Bologna Rigoletto, o producție nouă, pusă în scenă în regia lui Alessio Pizzech. Cele trei personaje principale vor fi interpretate de cântăreți foarte apreciați în acest moment - baritonul Marco Caria, soprana Irina Lungu și tenorul Celso Albelo. La pupitrul dirijoral se va afla Renato Palumbo.

Baritonul Marco Caria este italian, născut în Sardinia și școlit la Conservatorio di Sassari și la Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma. A câștigat câteva competiții importante - între ele Tito Gobbi în 2004 și Operalia în 2007 - și a lucrat vreme de câțiva ani cu Mirella Freni. În 2008 a debutat în SUA, la Cincinnati, cu Rodrigo din Don Carlo, a cântat în Paiațe și Maria Stuarda la Teatrul La Fenice, precum și la Teatrul San Carlo din Napoli, Colon din Buenos Aires, la Roma, Seul, Savolinna și Festivalul de la Verbier. Din stagiunea 2000-2001 Mario Caria este angajat al Operei de Stat din Viena, apărând de atunci în roluri ca Figaro din Bărbierul rossinian, Christian din Bal mascat, Sharpless din Madama Butterfly, Marcello din Boema, Belcore din Elixirul dragostei, dar și Paolo din Simon Boccanegra, Ford în Falstaff, Albert din Werther, Enrico din Lucia din Lammermoor și Roucher din Andrea Chenier.

Pe aceeași scenă a Operei vieneze poate fi urmărită frecvent și soprana Irina Lungu, artistă născută în Republica Moldova, cu studii de pian, dirijat coral și canto realizate în Rusia. Laureată a unor concursuri importante - ca Ceaikovski, Operalia și Belvedere - Irina Lungu a fost, în perioada 2003-2005, membră a Accademiei Teatrului Scala din Milano, unde a cântat în producții cu Elixirul dragostei, Traviata, Falstaff, Sancta Susanna, Maria Stuarda. Artista despre care New York Times scria că are o voce "strălucitoare și caldă" a jucat și cântat și la Covent Garden din Londra, la Metropolitan din New York, la Arenele din Verona, Teatrul La Fenice din Veneția, Real din Madrid, Aix-en-Provence, Roma,a Regio din Torino, Amsterdam și Deutsche Oper Berlin.

Rolul Ducelui de Mantua va fi interpretat în această producție de tenorul spaniol Celso Albelo, născut în Tenerife. El a studiat la Conservatorul din orașul natal, Santa Cruz, înainte de a se muta la Madrid pentru alte studii și apoi la Academia Busseto, unde a lucrat cu Carlo Bergonzi. Cariera sa internațională l-a aduc pe marile scene de operă: Metropolitan, La Scala, în orașe ca Viena, Berlin, Moscova, Londra, Narcelona, Madrid, Paris, San Carlo, Veneția și Palermo. Rolul care l-a adus în atenția internațională este chiar cel pe care îl cântă acum la Bologna - Ducele de Mantua din Rigoletto, interpretat pentru prima dată de Albelo în 2006 la Busseto, leagănul operelor verdiene. În prezent repertoriul artistului cuprinde peste 25 de roluri, în special din opere de Donizetti, Bellini, Rossini și Verdi. Colaborarea sa cu Teatrul Comunal din Bologna este mai veche, Celso Albelo realizând și un turneu de mare succes împreună cu artiștii instituției italiene, în Japonia.

Transmisiunea directă începe la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu