Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Yannick Nézet-Séguin și Frank Peter Zimmermann împreună cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze - în transmisiune directă la 'Scena europeană'

Publicat: miercuri, 2 Noiembrie 2016 , ora 10.48
Yannick Nézet-Séguin va dirija din nou Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, concert cu multe atuuri, transmis în direct de Radio România Muzical vineri, 4 noiembrie. Violonistului Frank Peter Zimmermann este așteptat cu aceeași nerăbdare la Sala "Herkules" din München, astfel că avem garanția unui eveniment de excepție.

De când a debutat pe scenele europene (2004) franco-canadianul Yannick Nézet-Séguin se află într-o ascensiune rapidă și permanentă. De la 10 ani și-a dorit să devină dirijor, fără să știe exact ce implică acest lucru și, declara el amuzându-se, "în drumul meu nu am avut parte de multe surprize, am avut un vis și acest vis a devenit realitate". Ei bine, ce se poate spune despre un asemenea dirijor născut în 1975, care la 31 de ani îl înlocuia pe Valery Gergiev în funcția de director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam! Din 2012 Yannick Nézet-Séguin este și director muzical al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, pe site-ul căreia este definit simplu: "un fenomen al baghetei dirijorale"; va deține această poziție până în 2026. Începând cu stagiunea viitoare va fi director muzical desemnat la Opera Metropolitan din New York, urmând ca din 2020 să aibă drepturi depline în ceea ce privește traiectoria acestui redutabil teatru cu o istorie de 133 ani.

Frank Peter Zimmermann a fost inclus în topul celor mai faimoși 20 de violoniști din toate timpurile, clasament publicat în urmă cu două luni pe site-ul oficial al BBC Music Magazine. Din 1983, de când avea 18 ani, susține o intensă carieră concertistică - a cântat practic cu toate marile orchestre și dirijori ai ultimilor 33 de ani.

Un program atrăgător și divers stilistic reprezintă celălalt motiv pentru care vă invit să ne ascultați: Simfonia a II-a op.36 în Re major de Ludwig van Beethoven, Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók și Simfonia a IV-a op.90 în La major "Italiana" de Felix Mendelssohn.

Vineri, 4 noiembrie 2016, de la ora 21.00 la Scena europeană.

Monica Cengher