Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România la 88 de ani - Maria Tănase

Publicat: luni, 31 Octombrie 2016 , ora 11.35
Maria Tănase comparată adesea cu Edith Piaf - o mare voce a noastră ce a reprezentat România la Expoziția Universală de la New York din 1939, unde succesul ei a atras sute de mii de vizitatori. Asta după ce cu un an înainte, în 20 februarie 1938, își făcuse debutul radiofonic acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, prezentând pe viu, cum erau toate interpretările în anii de început ai radioului, un program de cântece românești în cadrul emisiunii "Ora satului", printre care "Mi-am pus busuioc în păr" sau "Habar n-ai tu".

Răsplătită de ascultători cu aceeași căldură cu care și-a iubit cântecele, Maria Tănase spunea că drumul pe care îl parcurge un cântec din momentul culegerii lui și până la redarea sa către public îi rămâne într-un colț de suflet până la trăirea frumuseților lui și a pasiunii care o leagă de acea frumusețe.

Maria Tănase rămâne în mintea și în sufletul tuturor românilor o vocea unică: puternică, profund timbrată, ușor de recunoscut și cu siguranță - imposibil de imitat, un glas aparte în care se îngemănau veselia, batjocura, durerea sau dragostea.