Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Franz Liszt - compozitorul săptămânii la Radio România Muzical

Publicat: duminică, 16 Octombrie 2016 , ora 21.39

Franz Liszt s-a născut pe 22 octombrie 1811 la Raiding - Ungaria - așadar în urmă cu 205 ani - ca fiu al unui angajat din serviciul familiei Esterhazy, patronii lui Joseph Haydn. De mic a locuit însă la Viena, unde a luat lecții de pian cu Carl Czerny și de compoziție cu Antonio Salieri.  În 1823, familia s-a mutat la Paris, unde Franz a realizat turnee ca pianist.

Influențat de fenomenul reprezentat de violonistul Nicolo Paganini, și-a îndreptat atenția spre dezvoltarea unei tehnici pianistice similare, iar renumele său a început să crească. În 1844, Franz Liszt a încheiat relația pe care o avusese cu Contesa Marie d'Agoult, alături de care călătorise intens în anii precedenți, iar în 1848 s-a stabilit la Weimar ca Director Muzical. Atenția lui Liszt s-a îndreptat în acea perioadă spre compoziție, în particular spre a crea un nou gen - poemul simfonic. În 1861, Franz Liszt s-a mutat la Roma, unde a intrat în ordinul franciscan. Din 1869 s-a întors frecvent la Weimar, unde avea mulți elevi, apoi a predat și la Budapesta, unde era considerat un erou național.

Franz Liszt s-a stins din viață la Bayreuth în 1886, la patru ani după moartea ginerelui său, Richard Wagner. Se pare că faima lui Franz Liszt a depășit limitele planetei noastre… un crater de pe Mercur a primit numele lui Liszt, iar un asteroid aflat între Marte și Jupiter a fost numit 3910 Liszt.

O oră cu muzica lui Franz Liszt, de luni până vineri, 17-21 octombrie la Arpeggio (în jurul orei 11.15).

Andreea Chiselev