Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sir Neville Marriner omagiat la 'Concerte de 5 stele'

Publicat: vineri, 7 Octombrie 2016 , ora 11.41

Sir Neville Marriner (15 aprilie 1924 - 2 octombrie 2016) va râmâne în istorie ca unul dintre longevivii și îndrăgiții dirijori ai contemporaneității, ca fondator a două importante ansambluri: Academy of St. Martin in the Fields și Los Angeles Chamber Orchestra, ca deținător al unui număr record de înregistrări și ca supervizor al coloanei sonore a premiatului film " Amadeus" din 1984 (un album de muzică clasică devenit unul dintre cele mai populare din toate timpurile, cu o vânzare de peste 6,5 milioane de copii, nr. 1 în Billboard classical albums și câștigător al premiului Grammy).

Repere ale carierei sale

Sir Neville Marriner și-a început cariera ca violonist dar a ajuns unul dintre cei mai mari dirijori ai secolelor XX și XXI. După anii de studii și perfecționare (la Royal College of Music din London și la Conservatorul de la Paris), a devenit membru al unor importante ansambluri orchestrale și camerale din Marea Britanie. Apoi, i-a întâlnit pe câțiva maeștrii ai baghetei precum Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler, Joseph Krips, George Szell, Leopold Stokowski și pe mentorul său Pierre Monteux, care l-au determinat să aprofundeze arta dirijorală. Astfel, din 1969, Neville Marriner și-a început cariera de dirijor la pupitrul formațiilor înființate chiar de el (Academy of St. Martin in the Fields între anii 1958 - 2011 și Los Angeles Chamber Orchestra, între anii 1969 - 1978) dar și ca invitat sau director muzical al unor altor prestigoase orchestre europene și americane. De fapt, și-a continuat activitate și la 90 de ani, în 2014 a făcut istorie ca cel mai în vârstă dirijor care a evoluat la celebrul Festival BBC Proms iar în 2015 a fost ales de ascultători dar și de cititorii revistei Gramophone, ca unul dintre cei mai importanți artiști ai lumii contemporane, alături de Pierre Boulez, Plácido Domingo, Mitsuko Uchida, Angela Hewitt și Vladimir Ashkenazy.

Academy of St Martin in the Fields

Sir Neville Marriner a înființat ansamblul Academy of St Martin in the Fields în 1958, unde a evoluat ca dirijor și ca director muzical până în 2011 când a devenit Președinte pe viață și când i-a predat ștafeta binecunoscutului violinist Joshua Bell. La aflarea morții maestrului, Joshua Bell a declarat: " Sunt profund îndurerat de această veste. El a fost unul dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Îmi voi aminti întotdeauna de strălucirea lui, de integritatea lui și de umorul său, atât în viața profesională și artistică. Maestrul Marriner va râmâne inima și sufletul Academiei St Martin in the Fields, iar noi muzicienii din orchestră îi voi simți lipsi foarte mult " iar Paul Aylieff, președintele ansamblului, a spus: "Suntem foarte întristați dar știm că va râmâne moștenirea sa artistică (concerte și înregistări) atât cu Academia St. Martin in the Fileds, dar și cu alte orchestre. Deasemenea, știm că va fi regretat de toți care l-au cunoscut și de toți care au lucrat cu el, pentru că Sir Neville Marriner a avut un impact imens asupra tuturor".

De altfel, numele marelui artist va râmâne legat pentru totdeauna de acest ansamblu cu care a susținut nenumărate concerte în întreaga lume dar și cu care a realizat peste 600 de înregistrări cu 2000 de lucrări diferite, de la cele baroce la cele de secol XX, de la cele simfonice la cele de opera, în care un loc aparte îl ocupă partiturile compozitorilor englezi. Recunoașterea calității albumelor editate s-a "materializat" în acordarea unor importante distincții printre care Gramophone Awards pentru întreaga carieră (2014). În The Telegraph s-a menționat că interpretările maestrului Marriner la pupitrul Academiei St Martin in the Fields sunt și acum: "proaspete și geniale din punct de vedere tehnic …. O adevărată revelație"Iar Jasepr Parrott, sublinia: "Sir Neville Marriner a fost minunat, plin de umor, fermecător și cald, iubit și venerat de noi toți cei care l-am cunoscut sau am lucrat cu el - a fost un adevărat domn în viață și în muzică. Lumea va fi mai săracă fără el".

Orchestra din Cadaqués, Spania

"Fiecare țară ar trebui să aibă un ansamblu atât de plin de viață și de pasional ca și Orchestra din Cadaqués. Este o orchestra de origine mediteraneană, cu un simț cosmopolit clar, unică " obișnuia să spună Sir Neville Marriner despre ansamblul spaniol al cărui dirijor-laureat era. Orchestra din Cadaqués a fost înființată în 1988 și din 1992 a devenit cunoscută și prin organizarea unei competiții destinate tinerilor dirijori, printre câștigători fiind Pablo González, Gianandrea Noseda (care de altfel a devenit dirijorul său principal), Vasily Petrenko și Michal Nesterowicz.

Distincții

Sir Neville Marriner a fost și unul dintre artiștii recompensați cu diverse premii și titluri, printre care s-au numărat cele ale Imperiului Britanic (Comandor - 1979, Cavaler - 1985, Membru al Ordinului "Companions of Honour" - 2015) dar și ale altor țări cum ar fi Franța, Germania și Suedia.

Radio România Muzical îi aduce un omagiu acestui artist reprezentativ pentru secolele XX- XXI. Astfel, veți avea ocazia și dvs. în exclusivitate, în cadrul a cinci ediții ale emisiunii " Concerte de 5 stele", 10-14 octombrie 2016, să ascultați câteva înregistrări primite prin Uniunea Europeană de Radio, care îl au în prim-plan pe Sir Neville Marriner la pupitrul celor două ansambluri de suflet: Academia St Martin in the Fields și Orchestra din Cadaqués, Spania. Realizator Ana Voinescu

Octavia Galescu