Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Simfonică din Bournemouth condusă de Kirill Karabits - live la Scena europeană

Publicat: vineri, 7 Octombrie 2016 , ora 11.01

În direct de la Centrul "Lighthouse" din Poole ne reîntâlnim cu Orchestra Simfonică din Bournemouth, cu care avem o legătură specială deoarece Constantin Silvestri este cel ce a ridicat-o la rang internațional, în perioada 1962 - 1969, când a fost dirijorul ei principal. Acum, această funcție este deținută de ucraineanul Kirill Karabits. Sub bagheta lui, orchestra de pe riviera sudică a Angliei a triumfat la prima prezență în Festivalul Proms (2009), eveniment notabil în istoria de peste 120 de ani a acestui ansamblu cu o tradiție palpabilă încă din 1914, de când datează prima înregistrare.

Kirill Karabits va dirija simfonicul transmis în direct de Radio România Muzical. A debutat la 19 ani, pe când era student al Conservatorului din Moscova, iar după ce a absolvit și "Musikhochschule" din Viena a activat la Orchestra Festivalului din Budapesta și Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Franceze. Dirijorul, născut la Kiev în 1976, este prețuit atât în Marea Britanie (în 2013 a fost declarat dirijorul anului de Societatea Muzicală Regală), cât și peste tot în lume. Din această toamnă a preluat și poziția de director muzical al Capelei de Stat din Weimar.

Pianistul macedonean Simon Trpèeski este socotit unul dintre cei mai remarcabili artiști care s-au afirmat în ultimii ani, fiind invitat să colaboreaze cu cele mai mari orchestre din lume. Este lăudat nu numai pentru tehnica sa impecabilă și exprimarea delicată, dar și pentru personalitatea sa caldă și angajamentul de a consolida imaginea culturală a Macedoniei. Ne vom convinge de aceste calități ascultându-l în Rapsodia pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov.

Concertul se deschide cu Capriciul italian de Piotr Ilici Ceaikovski, iar la final avem ocazia rară să pătrundem în gândirea seducătoare a compozitorului William Walton, ascultându-i ultima capodoperă: Simfonia a II-a finalizată în 1960.

Transmisiune directă de la Centrul "Lighthouse" din Poole la Scena europeană - miercuri, 12 octombrie 2016, începând cu ora 21.30

Monica Cengher