Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Muzică franceză în lectură daneză – la „Scena europeană” joi, 6 octombrie, ora 20,30
Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Naționale Daneze - printre cele mai vechi formații radio din câte există, dar și una dintre cele mai dinamice, în momentul de față. Cu un blazon scos la lumină în 1925, după aproape un secol de istorie, în 2010 a făcut gestul de a numi, în premieră, un compozitor în rezidență, în persoana lui Søren Nils Eichberg, câștigător al Concursului "Regina Elisabetha" de la Bruxelles; fără îndoială, o declarație lipsită de echivoc privind ancorarea instituției în prezent și, astfel, în viitor.
Pentru că, da, cartea de vizită a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Naționale Daneze demonstrează curaj, viziune și deschidere: dintre cei 7 dirijori principali de până în prezent, doar unul a fost danez, remarcabilul, de altfel, Thomas Dausgaard. În rest - spanioli, finlandezi, germani, suedezi, italieni. Aceasta pare să fie rețeta care face ca, astăzi, ansamblul să se numere printre cele mai respectate ale Europei și să se impună în prim-planul mișcării simfonice din țara lui Andersen și Kierkegaard. Iar tendința se reconfirmă - din 2017, italianul Fabio Luisi, motor al "Metropolitan"-ului new-yorkez, preia efectiv bagheta de dirijor principal (și nu ne rămâne decât să descoperim ce proiecte ancorate și în domeniul operei are în minte domnul Luisi).
Pentru seara de joi, 6 otombrie 2016, Orchestra are pregătit un program sub semnul Franței, pentru că la conducere este invitat Louis Langrée, acum director artistic al Orchestrei Simfonice din Cincinnati: "Ofrandele uitate", creație Olivier Messiaen din 1930, Concertul nr. 3 pentru vioară de Camille Saint-Saëns și, în a doua parte, Simfonia fantastică de Hector Berlioz. Solist: violonistul israelian Guy Braunstein, cel mai tânăr muzician care a ocupat, vreodată, pupitrul de concert-maestru al Filarmonicii din Berlin, și care a renunțat la acesta în 2013, pentru o frumoasă carieră solistică.
"Scena europeană", cu transmisiune directă de la Copenhaga, joi, 6 octombrie, de la 8 și jumătate seara.