Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Vladimir Jurowski și Orchestra Filarmonicii din Londra - live la Scena europeană, 23 septembrie

Publicat: miercuri, 21 Septembrie 2016 , ora 10.06

O transmisiune directă de la Londra vă invit să ascultați după concertul ce deschide ediția a III-a a Festivalului "RadiRo". Vineri, 23 septembrie, de la ora 21.30 veți fi conectați prin Radio România Muzical cu Royal Festival Hall, unde Orchestra Filarmonicii și Vladimir Jurowski, dirijorul principal al acestui ansamblu, vor prezenta capodopere ale muzicii moderne; cele mai multe dintre piesele alese interferează cu sfera literaturii: Preludiul la după-amiaza unui faun (1894) de Claude Debussy are la bază poemul cu același titlu de Stephane Mallarmé, Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră (1916) de Karol Szymanowski este inspirat din poezia "Noapte de mai" de Tadeusz Miciński, iar baletul Mandarinul miraculos (1924 - ultima revizuire) de Bela Bartok este pe un text de Menyhert Lengyel.

Vladimir Jurowski are pentru noi o rezonanță aparte: a dirijat în primă audiție londoneză Simfonia a III-a de George Enescu (7 februarie 2015) și este directorul muzical al Festivalului "George Enescu" - 2017, ediție pe care o va inaugura cu prezentarea în concert a operei Oedip. La 44 de ani, Jurowski are o carieră mondială consistentă; este director artistic al Orchestrei de Stat din Rusia "Evgeny Svetlanov", deține titlul de "principal artist" al Orchestrei "The Age of Enlightenment", dirijează la Opera "Metropolitan" din New York și este invitat de cele mai renumite orchestre din lume.

Solista serii va fi violonista născută în Scoția, Nicola Benedetti, care la 16 ani (2004) a câștigat concursul "BBC Young Musician", de atunci înregistrând nu mai puțin de 8 albume discografice și evoluând sub baghete renumite, inclusiv Cristian Măcelaru la Philadelphia. Împreună cu Orchestra Filarmonicii din Londra și Vladimir Jurowski, violonista de 29 de ani va interpreta cele două concerte de Karol Szymanowski.

Un program incitant, girat de nume interpretative sonore în transmisiunea directă de la Radio România Muzical, vineri 23 septembrie de la ora 21.30.

Monica Cengher