Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert aniversar pe scena faimoasei Royal Albert Hall. Orchestra Filarmonicii Regale din Londra celebrează 70 de ani de existență

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2016 , ora 13.01

În seara de 19 septembrie 2016, în concertul pe care Orchestra Filarmonicii Regale din Londra îl susține la Royal Albert Hall, elementul de mare atractivitate va fi prezența pe scenă a unui trio de artiști iluștri. În debutul programului, dirijorul elvețian Charles Dutoit ne propune uvertura operei "Wilhelm Tell" de Gioachino Rossini. Charles Dutoit este cunoscut mai ales pentru interpretările pe care le-a realizat cu lucrări din repertoriul francez și rus al secolului 20, a câștigat de-a lungul carierei 40 de premii și distincții deosebit de importante, printre care premiul "Grammy" de două ori, marele premiul al Președintelui Republicii Franceze, Premiul Mondial al Discului de la Montreux, premiul Criticilor Muzicali Germani, Premiul "Edison" din Amsterdam, Premiul Academiei Japoneze și altele. Charles Dutoit este în prezent chiar dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra.

Programul serii de la Royal Albert Hall, include și două concerte de factură romantică, foarte îndrăgite de public

Mai intâi va fi Concertul op.54 în la minor pentru pian și orchestră de Robert Schumann, având-o solistă pe Martha Argerich, înscrisă pe bună dreptate printre cei mai mari pianiști ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20, înzestrată cu o acuratețe neasemuită în redarea partiturilor dar și cu capacitatea de a transmite minunate stări sufletești prin arta sa. După pauză va păși pe scenă legendarul Pinchas Zukerman, violonist, violist și dirijor israelian, el va apărea într-o dublă ipostază, de solist și dirijor al Concertului nr.1 op.26 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch, una dintre cele mai apreciate lucrări din literatură violonistică, atât de interpreți cât și de public. Iar finalul îi va aparține din nou dirijorului Charles Dutoit care ivită auditoriul să pătrundă în lumea fantastică a compozitorului rus Igor Stravinski, ascultând Suita simfonică "Pasărea de foc", versiunea din 1919, în interpretarea de neuitat a Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra.

Laura Ana Mânzat