Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Pianista Elizabeth Joy Roe - integrala nocturnelor de John Field

Publicat: vineri, 19 August 2016 , ora 14.55


În 6 mai 2016, casa londoneză Decca lansa un album inedit: primul pe care se regăsește integrala celor 18 nocturne scrise de John Field, în interpretarea semnată de pianista americană Elizabeth Joy Roe care a ajuns la al doilea disc editat pentru Decca, după un prim album de succes lansat în martie 2015, cuprinzând concerte de Barber și Britten.

Iată un repertoriu mai puțin cunoscut: nocturne de John Field, compozitorul irlandez care a trăit între anii 1782 și 1837, născut la Dublin și stins din viață la Moscova, numit și părintele nocturnei. Într-adevăr, John Field este primul compozitor din istoria muzicii care scrie nocturne; Chopin preia genul și îi adaugă o notă personală și bineînțeles, o tușă de genialitate, așa încât astăzi, cele mai cunoscute sunt nocturnele chopiniene.

Între anii 1812 și 1836, John Field a scris 18 nocturne, piese de salon care se remarcă însă prin atmosferă și linii melodice interesant construite.

Pe acest disc putem remarca stilul echilibrat și elegant de interpretare al pianistei americane Elizabeth Joy Roe: nocturnele lui John Field sunt la fel de greu de cântat, din punct de vedere expresiv, ca și nocturnele lui Chopin, rubato-ul excesiv fiind de obicei prima capcană în care cad pianiștii mai puțin experimentați.

Însă Elizabeth Joy Roe este o muziciană cu experiență: a intrat în atenția lumii internaționale de concert la doar 13 ani, când a câștigat un premiu important în Italia și apoi a apărut pe scene prestigioase din America, țara ei natală: ea s-a născut la Chicago din părinți de origine coreeană.

Pentru casele de discuri, este important să găsească și să promoveze artiști care au ceva personal și important de spus publicului de astăzi – care abordează și repertorii mai deosebite, iar Elizabeth Joy Roe se potrivește cu siguranță acestui portret: ea este o pianistă foarte bună, care pe parcursul celor 86 de minute, cât durează integrala nocturnelor de John Field, spune câte o mică poveste încărcată de lirism, transformând acest album într-un album potrivit pentru oricine dorește o muzică relaxantă după o zi agitată.

Albumul face parte din campania Votează discul de muzică clasică al anului 2016 și poate fi ascultat luni, 22 august, de la ora 19.00.

Cristina Comandașu