Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sergiu Celibidache - Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio de luni, 15 august

Publicat: vineri, 12 August 2016 , ora 13.30

Pe 28 iunie 1912, în orașul Roman din județul Neamț, vedea lumina zilei unul dintre cei mai renumiti dirijori ai lumii: Sergiu Celibidache.

La șase luni de la nașterea sa, familia Celibidache se mută la Iași. La vârsta de 4 ani, Sergiu Celibidache începe sa cânte la pian. La vârsta de 18 ani s-a produs ruptura de tatăl sau, Demostene, un influent ofițer de cavalerie si prefect al regiunii, care prevăzuse pentru fiul său, inzestrat cu o inteligență iesită din comun, o carieră politică. Însă Sergiu Celibidache vroia cu orice preț să devină muzician. În cele din urmă, Celibidache părăsește casa parintească pentru totdeauna. A studiat matematica, filozofia și muzica în Iași, iar după despățirea de familia sa și-a continuat studiile la București, câștigându-și existența ca pianist corepetitor la o școală de dans.

De îndată ce a absolvit stagiul militar (1935), Sergiu Celibidache s-a mutat la Paris și a continuat studiile. Într-una din zile, ascultând la radio un cvartet de coarde de Heinz Tiessen a fost într-atât de entuziasmat încât a compus propriul cvartet de coarde, pe care i l-a și trimis lui Tiessen. Profesorul de la Facultatea de Muzică din Berlin a remarcat potențialul muzical deosebit al lui Celibidache si l-a invitat acolo. Acest lucru s-a și întâmplat – Celibidache a învățat în scurt timp limba germană, urmând apoi să se înscrie, în Berlin, la Facultatea de Muzică a Universitatii Friedrich-Wilhelm.

Este primul capitol din povestea vieții și carierei marelui maestru de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc, în 14 august, 20 de ani. Sergiu Celibidache este luni, 15 august, Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio, pe care vă invit să o ascultați la Radio România Muzical de ora 10.30 și, în reluare, de la 17.05.

Andreea Chiselev