Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Thomas Dausgaard și Orchestra BBC - Scoția, live de la Proms, duminică 7 august

Publicat: duminică, 7 August 2016 , ora 8.58

Danezul de 53 de ani este descris de Daily Telegraph "dirijorul cu o rară putere de convingere, ce se situează constant la cele mai mari altitudini artistice". Postul de dirijor șef al Orchestrei BBC Scoția preluat în urmă cu câteva zile îl cumulează cu cel de dirijor șef al Orchestrei Suedeze de Cameră  și cu acela de principal invitat al Orchestrei Simfonice din Seattle. Agenda sa concertistică cuprinde un itinerar pe cât de întins pe atât de prestigios, ne amintim cu plăcere de concertul oferit cu Orchestra "Mozarteum" din Salzburg în Festivalul Enescu - ediția 2015.

S-a născut la Copenhaga, unde a devenit student al Academiei Regale de Muzică, perfecționându-se apoi la Royal College of Music din Londra cu Norman Del Mar. A urmat cursuri de măiestrie cu Franco Ferrara, Leonard Bernstein și începând din 1991 a câștigat mai multe concursuri de dirijat. Timp de doi ani, până în 1997 a fost asistentul lui Seiji Ozawa la Boston Symphony Orchestra.

Cariera internațională de dirijor și-a început-o la 30 de ani, când a fost invitat să-l înlocuiască pe Carlo Maria Giulini în imprimarea Missei Solemnis de Beethoven cu Orchestra Simfonică Radio din Suedia; trei ani mai târziu realiza un turneu european de amploare cu Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg pentru că Georg Solti se îmbolnăvise.

Miniportretul acestui dirijor danez nu ar fi complet dacă nu aș aminti de anumite impulsuri ale sale care țin de curiozitate, aventură, dar și de dragostea pentru natură: mă refer la faptul că a locuit cu triburi din Borneo, s-a oferit voluntar la ferme din China și o perioadă a trăit într-o îndepărtată insulă din Pacificul de Sud.

Solistul serii va fi Kirill Gerstein (născut în Rusia, cu cetățenie americană și stabilit în Germania) care s-a afirmat la început ca un excelent pianist de jazz. La "Royal Albert Hall" va fi protagonistul Concertului nr.1 op.23 în si bemol minor pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski; simfonicul se deschide cu Suita "Scită" op. 20 de Serghei Prokofiev.

Concertul simfonic cu numărul 31 din Festivalul BBC - Proms va fi transmis în direct de Radio România Muzical, duminică 7 august de la ora 21,30.

Monica Cengher