Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Filarmonicii din München, dirijată de Valery Gergiev, în direct din Festivalul BBC Proms - 18 iulie, ora 21.30

Publicat: vineri, 15 Iulie 2016 , ora 12.05

Seria de transmisiuni directe din Festivalul BBC Proms de la Londra continuă la Radio România Muzical luni, 18 iulie. Orchestra Filarmonicii din München și dirijorul ei principal, Valery Gergiev, au ales să deschidă acest al patrulea "Prom" cu o celebră lucrare pe care ne-am obișnuit să o ascultăm în finalul unui concert - Bolero de Maurice Ravel.

Ce poți interpreta după un astfel de hit? Rețeta lui Gergiev și a Filarmonicii din München cuprinde Simfonia a III-a a compozitoarei ruse Galina Ustvolskaya, stinsă din viață în urmă cu 10 ani, Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov și, în final, Suita op.59 din opera Cavalerul rozelor de Richard Strauss.

Solistul concertului va fi tânărul pianist Behzod Abduraimov, născut în 1990 în Uzbekistan, remarcat la nivel internațional în 2009, când a câștigat Concursul Internațional de pian de la Londra. Behzod Abduraimov nu se află la prima colaborare cu Valery Gergiev și Orchestra Filarmonicii din München, așa cum puteți observa din acest fragment video în care au interpretat la München, în toamna anului trecut, Concertul nr.3 de Prokofiev.

Pianistul are deja două discuri lansate pentru casa Decca - unul solo, cu lucrări de Liszt, Prokofiev și Saint-Saens, în 2012 și unul cuprinzând Concertul nr.1 de Ceaikovski și Concertul nr.3 de Prokofiev, înregistrate alături de Orchestra RAI și dirijorul Juraj Valcuha, în 2014.

Un program variat stilistic și interpreți de top - premisele care fac de neratat evenimentul BBC Proms difuzat în direct la Radio România Muzical luni, 18 iulie, începând cu ora 21.30!

Andreea Chiselev