Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Deschiderea BBC Proms - în direct la Scena Europeană

Publicat: marți, 12 Iulie 2016 , ora 13.10

Cel mai mare festival de muzică clasică, BBC Proms oferă nu mai puțin de opt săptămâni de delicii artistice, având invitați soliști, orchestre și dirijori de renume nu numai din Marea Britanie, ci de pe întreg mapamondul. Vara muzicală include peste 90 de concerte și aproape tot atâtea evenimente conexe, menite să îmbogățească experiența participanților și să deschidă calea către cele mai diverse și incitante călătorii artistice. După mai mult de 120 de ani de la fondarea sa, scopul principal al festivalului BBC Proms rămâne același pe care fondatorul evenimentului, dirijorul Henry Wood, l-a avut în vedere - el a visat să ofere produse muzicale excepționale la cele mai mici prețuri posibile, aducând astfel muzica clasică aproape de publicul larg. Iar în ultimii zeci de ani, datorită transmisiunilor directe oferite de BBC Radio 3, de televiziunea BBC și nu în ultimul rând de membrii Uniunii Europene de Radio, Proms ajunge mult în afara Royal Albert Hall, dincolo de Londra și Marea Britanie. În România, bunăoară, aveți din nou ocazia să urmăriți câteva seri extraordinare din Festivalul BBC Proms, transmise în direct de Radio România Muzical.

Așa cum v-am obișnuit deja, difuzăm și deschiderea Festivalului, ce anul acesta are loc vineri, 15 iulie. Și cum un festival de asemenea anvergură și importanță are nevoie de un moment special de deschidere, organizatorii au pregătit ceva nou pentru 2016; una dintre cele două soliste invitate în primul concert BBC Proms este violoncelista Sol Gabetta, care debutează în Proms cântând partitura solistică a Concertului în mi minor de Edward Elgar. Iar instrumentul ei, manufacturat în urmă cu 300 de ani, se va transforma vineri seară într-un ecran de proiecție senzațional. Camere cu infraroșu vor monitoriza poziția violoncelului și vor permite ca proiectarea digitală a imaginilor să rămână strict pe suprafața instrumentului pe măsură ce muziciana se mișcă. De altfel putem privi acest proiect video realizat de multi-premiata companie 59 Productions (ce s-a ocupat și de designul video al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, în 2012, dar și de musicalul "Un american la Paris", recompensat cu premii Tony) drept simbolic, deoarece violoncelul va fi în lumina reflectoarelor nu numai în primul concert, ci pe întreaga durată a Festivalului BBC Proms 2016, din moment ce actuala ediție include zece concerte pentru violoncel în agenda sa.

David Pickard, directorul BBC Proms declara cu privire la această nouă propunere a festivalului: "Este captivant pentru noi să abordăm muzica dintr-o perspectivă diferită - adăugând un element vizual care este nu numai surprinzător el însuși, ci care și intensifică experiența aurală. Sper ca atât mubitorii filmului, cât și ai muzicii, să fie interesați și inspirați de ceea ce s-a creat."

Iar Richard Slaney, director de creație al companiei 59 Productions spunea: "Am vrut să arătăm diversitatea și registrul violoncelului și ne-am gândit că ar fi amuzant să arătăm acest lucru într-un mod de-a dreptul vizual, așa că am decis să proiectăm pe violoncelului lui Sol și să folosim, astfel, instrumentul, pentur a spune o poveste vizuală care să acompanieze muzica."

La Radio România Muzical veți asculta vineri, în 15 iulie, de la ora 21.00, nu numai Concertul de Elgar, ci și Uvertura fantezie "Romeo și Julieta" de Ceaikovski și Cantata op. 78 "Aleksandr Nevski" de Prokofiev, cu mezzosoprana Olga Borodina solistă. Pe scenă se va afla și Orchestra Simfonică BBC, dirijată de Sakari Oramo.

Irina Cristina Vasilescu