Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Vladimir Ashkenazy - Interpretul zilei la Arpeggio în 6 iulie

Publicat: marți, 5 Iulie 2016 , ora 19.18

La fel ca majoritatea marilor muzicieni, Vladimir Ashkenazy s-a născut și el într-o familie artistică; însă tatăl său, pianist de profesie, nu i-a dat niciodată lecții fiului. Mama lui Ashkenazy a fost cea care i-a găsit prima profesoară de pian, cu care Vladimir a studiat de la șase ani. Debutul pianistului a avut loc la 8 ani la Moscova și a însemnat deschiderea unui lung și foarte fructuos drum muzical. În 1955 el a intrat la Conservatorul moscovit, studiind cu marele Lev Oborin; în același an a câștigat premiul II la Concursul Chopin de la Varșovia, iar anul următor i-a adus medalia de aur la o altă prestigioasă competiție europeană: Regina Elisabetha de la Bruxelles. A urmat, în 1958, un turneu american, iar în 1961 căsătoria cu pianista islandeză Thorunn Johannsdottir, devenită apoi mama celor cinci copii ai săi și managerul său. În 1962 a câștigat premiul al II-lea la Concursul Ceaikovski; au urmat apoi în viața familiei Ashkenazy perioada londoneză, apoi cea islandeză, urmată de cea elvețiană. De la începutul anilor '70 Vladimir Ashkenazy s-a concentrat pe dirijatul de orchestră, colaborând cu ansambluri ca orchestra din Cleveland, Orchestra Philharmonia, Filarmonica cehă, Orchestra Simfonică NHK din Japonia, Orchestra Simfonică din Islanda sau cu cea a Radiodifuziunii din Berlin. După prăbușirea Uniunii Sovietice artistul a revenit în turnee de concerte în Rusia. A lucrat, de asemenea, cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene și cu Orchestra Simfonică din Sydney.


Rahmaninov cu Ashkenazy la Radio România Muzical

Vladimir Ashkenayz este cel mai important interpret al muzicii lui Rahmaninov, pe care și-a concentrat atenția încă de la începutul carierei sale. Ashkenazy este, de altfel, și singurul artist care a imprimat integral creației pentru pian a lui Rahmaninov, de la partiturile de tinerețe la capodoperele finale ale compozitorului rus. Vladimir Ashkenazy a sărbătorit în 6 iulie 2012 aniversarea a 75 de ani de viață lansând pe piață ultimul album cu muzica lui Rahmaninov, intitulat "Rachmaninov Rarities". Discul include momentele muzicale op. 10, trei nocturne și alte zece miniaturi de tinerețe, inclusiv un cântec fără cuvinte nepublicat. În Arpeggio ascultăm Variațiunile op. 22 pe o temă de Chopin și ne bucurăm de cântatul strălucitor, incisiv și în același timp foarte cald al lui Vladimir Ashkenazy și în partitura solistică a Concertului nr. 1 op. 1 în fa diez minor a aceluiași Rahmaninov.

La 79 de ani pe care îi împlinește în 6 iulie, repertoriul lui Ashkenazy este extrem de larg, cuprinzând opusuri ce merg din epoca lui Haydn până în contemporaneitate, repertoriu disponibil, în mare măsură, pe discuri. Pianistul a realizat foarte valoroase integrale, înregistrând opusurile pentru pian de Chopin, Scriabin și Rahmaninov, dar și serii Brahms, Liszt și integrala concertelor de Prokofiev. Ashkenazy rămâne activ atât în cariera sa de pianist, cât și în cea de dirijor, deși în anul 2007 a anunțat că în calitate de pianist se va rezuma în mare măsură la munca de studio. 

Vă aștept în Arpeggio să îl (re)descoperim  pe Vladimir Ashkenazy - miercuri, 6 iulie 2016, de la ora 10.30 sau în reluare, de la ora 17.05.
Irina Cristina Vasilescu