Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Interferențe: soprana Virginia Zeani și muzica lui Puccini

Publicat: luni, 27 Iunie 2016 , ora 18.05

De ce să reascultați Serialul "VIRGINIA ZEANI : Tribut lui Puccini - 150"?

Pentru că el îl omagiază pe cel mai talentat și sensibil dintre compozitorii veriști, prezentându-i ariile și partiturile de operă celebre, din perspectiva uneia dintre cele mai mari artiste.

Pentru că el a încercat prima reconstituire radiofonică a universului puccinian, gravitând sub liniile de forță ale unor confesiuni extrem de valoroase oferite în exclusivitate "Serii de operă".

Și pentru că acest serial a fost, în 2008, o sărbătorire radiofonică de proporții: atât a celui de la nașterea căruia să împlineau 150 de ani, Giacomo Puccini, cât și a minunatei " La Zeani" - la care au participat, cu ample comentarii, MS Regina Ana a României și ASR Principele Radu, soprana Angela Gheorghiu și tenorul Roberto Alagna, baritonul Nicolae Herlea și tenorul Corneliu Fânățeanu - între timp, plecați dintre noi, muzicologul Grigore Constantinescu și criticul literar Valeriu Râpeanu.

În 2009, serialul a primit Premiul Musica Viva din partea Forumului Muzical Român.

Iar 3 ani mai târziu, așa cum promisese la finalul ultimului nostru dialog telefonic înregistrat, Virginia Zeani a revenit în țară, prilejuindu-mi - în sfârșit - un dialog față în față (Seara de operă din 10 mai 2011 pe care o puteți viziona aici) și multe alte, prețioase amintiri...

Luminița Arvunescu