Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Andris Nelsons și Orchestra Regală 'Gewandhaus' în direct de la Leipzig

Publicat: luni, 30 Mai 2016 , ora 10.44

Un moment special din șirul transmisiunilor internaționale îl așteptăm vineri, 3 iunie, la Radio România Muzical, când exuberantul dirijor Andris Nelsons se va afla la pupitrul Orchestrei Regale "Gewandhaus" din Leipzig cu un program Wagner & Bruckner.

Romanticii sunt preferații dirijorului de 38 de ani, care se exaltează la fiecare crescendo, sau oricare alt detaliu din partitură, cu bucuria copilului aflat în parcul cu jucării noi. Talent, știință și originalitate sunt calitățile primordiale ale muzicianului leton, unul dintre cei mai proeminenți discipoli al lui Mariss Jansons.

Entuziasmul cu care face muzică dirijorul Andris Nelsons (în trecut pianist, trompetist și cântăreț) este contaminant, de aceea se bucură de aprecierea sinceră a membrilor celor mai renumite orchestre, ca să numai vorbim de critici și de publicul de pretutindeni. Timidul Andris Nelsons (așa se descrie în interviuri) se depersonalizează pe scenă, trăind cu intensitate maximă fiecare emoție. Versiunile sale au acel "ceva" imprevizibil, imposibil de copiat, ceea ce mă îndreptățește să-l compar cu legendarul Carlos Kleiber.

Dirijorul format la Sankt Petersburg a început în 2011 colaborarea cu cea mai veche orchestră din lume. Sub bagheta lui, Orchestra Regală "Gewandhaus" a scos o serie de albume din concerte live: opera "Olandezul zburător" de Richard Wagner, poeme simfonice de Richard Strauss (2014); Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven (Yefim Bronfman - solist) împreună cu "Șeherazada" de Nikolai Rimski Korsakov (2012).

Spre încântarea tuturor, energicul Andris Nelsons va prelua din 2017 direcția artistică a renumitei orchestre din Leipzig (pentru 5 ani, deocamdată), funcție pe care o va deține în paralel cu cea de director artistic al Orchestrei Simfonice din Boston - americanii prelungindu-i contractul până în 2022! Simon Rattle și Daniel Barenboim vorbesc elogios despre arta dirijorală a lui Andris Nelsons, de multe ori invitat și la Filarmonica din Berlin.

Uvertura operei "Tannhäuser", Preludiu și Moartea Isoldei din Opera "Tristan și Isolda" de Richard Wagner și Simfonia a III-a în re minor de Anton Bruckner vom auzi în direct la Radio România Muzical vineri, 3 iunie, de la ora 21.05.

Monica Cengher