Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertele Orchestrei Simfonice din Pittsburgh la Radio România Muzical, din 24 mai

Publicat: marți, 17 Mai 2016 , ora 17.02

La Radio România Muzical, transmisiunile de concerte de pe marile scene europene sunt deja unele cu tradiție îndelungată, prin colaborarea noastră constantă cu Uniunea Europeană de Radio, din care facem parte. Din 24 mai 2016, printr-un nou parteneriat, ne „întindem antenele” și peste ocean și vă oferim ocazia inedită de a asculta concerte ale uneia dintre cele mai apreciate orchestre din Statele Unite ale Americii – Orchestra Simfonică din Pittsburgh. Directorul artistic al ansamblului, aclamatul dirijor Manfred Honeck, a declarat într-un interviu pentru Radio România Muzical:

“Cred că prin dezvoltarea tehnologiei avem numeroase posibilități de a aduce produsele culturale aproape unii de alții. Și este minunat că Bucureștiul și România, de exemplu, pot auzi ce se întâmplă în lume. Este extraordinar faptul că informațiile sunt bogate și circulă extrem de repede. Putem asculta cum se cântă la New York, Berlin, Viena. Este fantastică în vremurile noastre această viteză nemaiîntâlnită de circulație a informației. Mulțumiri radioului, este minunat ceea ce încă aveți posibilitatea să faceți - un lux -, și transmit complimentele mele către Radio România.”

Primul program muzical oferit în baza acestei colaborări prin care Orchestra Simfonică din Pittsburgh își propune să ajungă mai des la publicul european a fost prezentat în 1 aprilie 2016 la Heinz Hall. Manfred Honeck a ales un repertoriu variat și foarte interesant, pe care vă invit să îl descoperiți chiar prin cuvintele maestrului: 

“Încercăm să programăm la Pittsburgh diferite genuri muzicale. În mod tradițional se cântă o uvertură, un concert și o simfonie. Dar Pittsburghul este recunoscut deja și prin inovații, așa că acest concert l-a adus pe scenă ca solist pe faimosul pianist naturalizat american Emanuel Ax, în Concertul nr.2 de Johannes Brahms. Emanuel Ax este recunoscut pentru tușeul extraordinar, creativitatea lui și poetica interpretării, în special când cântă Brahms. Iar în partea a doua am alăturat toate corurile universităților din Pittsburgh - pentru că suntem un oraș universitar - sunt coruri minunate, voci tinere, și am vrut să le dau ocazia să experimenteze nu doar ceva din faimoasa Carmina Burana de Carl Orff, ci și lucrări pe care probabil nu le-au mai ascultat. Prologul operei Mefistofele de Arrigo Boito este practic necunoscut, în comparație cu Uvertura Forța destinului de Giuseppe Verdi, așa cum ați spus, o pagină orchestrală faimoasă. Iar lucrarea lui Leonard Bernstein “Chichester Psalms” se potrivește perfect vocilor tinere și este foarte cunoscută aici în America, poate cea mai frecvent cântată partitură a lui, în afară de West Side Story. Un program mixt, al cărui scop a fost alăturarea acestor voci tinere cu orchestra noastră profesionistă”.

Manfred Honeck își amintește cu mare plăcere și prezența sa alături de Orchestra Simfonică din Pittsburgh în Festivalul George Enescu, ediția 2013, despre care ne-a vorbit tot în interviul pe care îl veți asculta integral în cadrul emisiunii speciale Concertele Orchestrei Simfonice din Pittsburgh la Radio România Muzical, marți 24 mai 2016, de la ora 19.00. 

Andreea Chiselev