Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Copenhaga - dirijorul Fabio Luisi și pianista Lise de la Salle - duminică, 8 mai

Publicat: joi, 28 Aprilie 2016 , ora 14.26


Fabio Luisi, muzicianul care va ocupa din 2017 poziția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze, se va afla la pupitrul acesteia în 8 mai 2016, pentru a conduce ultimul concert al stagiunii curente la Sala Radiodifuzii din Copenhaga, stagiune care a celebrat 150 de ani de activitate ai ansamblului.

Luisi s-a îndrăgostit, după cum spun organizatorii, de creația compozitorului național danez, Carl Nielsen, și va încheia concertul pe care îl transmitem în direct la Radio România Muzical, Simfonia a 6-a. Acesta este ultima, cea mai controversată, plină de umor și… ciudată dintre creațiile lui Nielsen în genul simfonic. Se joacă oare compozitorul cu publicul, sau prezice cum va suna muzica viitorului? Lucrarea se deschide cu o temă inocentă, dar până în final… lucrurile se schimbă, deși lucrarea poartă subtitlul "Sinfonia semplice" - Simfonia simplă.

Carl Nielsen semnează și lucrarea care deschide concertul - Commotio, scrisă pentru orgă, dar prezentată acum la Copenhaga într-un aranjament orchestral realizat în 2012 de Hans Abrahamsen. "Niciuna dintre celelalte creații ale mele nu a fost atât de solicitantă", spunea compozitorul despre acest opus scris între 1930-1931 (1931 fiind și anul morții lui Nielsen).

Tot în prima parte a acestei după-amieze muzicale, pe scena de la Copenhaga va urca apreciata pianistă franceză Lise de la Salle, pentru a interpreta Concertul nr.4 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, datat 1926 (la un an după ce Nielsen finaliza Simfonia a 6-a) și apoi revizuit - ultimul dintre concertele compozitorului rus, considerat și una dintre ultimele capodopere ale epocii romantismului muzical, o lucrare a cărei forță debordantă o veți simți cu siguranță.

Succesul colaborării dintre Fabio Luisi și Lise de la Salle este deja recunoscut - în 2015 au lansat, alături de Orchestra Philharmonia din Zürich, un triplu CD cuprinzând Concertele pentru pian și orchestră și Rapsodia pe o temă de Paganini din creația lui Rahmaninov, înregistrate în concert.


Câștigător al Premiilor Grammy și Echo Klassik, Fabio Luisi este în prezent Director Muzical General al Operei din Zürich și dirijor principal la Metropolitan Opera din New York. Alte angajamente din cariera renumitului musician italian au fost, spre exemplu, cele de dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Viena, Director muzical general al Capelei de Stat din Dresda și director muzical al Orchestrei Tonhalle din Zürich. Din stagiunea 2017-2018, Fabio Luisi îl va succede în poziția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze pe regretatul maestru spaniol Rafael Frühbeck de Burgos.

Poate nu știați că Fabio Luisi este pasionat de… parfumuri. Atunci când coboară de pe podium, poate fi găsit adesea în atelierele sale din New York și Zürich, combinând esențe și realizând el însuși parfumuri, pe care tot el le îmbuteliază și ambalează. Parfumurile realizate de Fabio Luisi se găsesc spre achiziționare online și într-un singur magazin specializat, aflat lângă orașul Genova, locul natal al muzicianului.

Cu detalii despre această ocupație extramuzicală a lui Luisi și, desigur, despre programul serii, vă aștept pe frecvențele Radio România Muzical și online, duminică, 8 mai 2016, de la ora 16.00.

Andreea Chiselev