Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Simfonică Națională Daneză – în direct de la Copenhaga

Publicat: sâmbătă, 9 Aprilie 2016 , ora 11.48

Vom avea ocazia în această seară să urmărim din nou în direct, cel mai important ansamblu al Radiodifuziunii din Danemarca. O orchestră cu o reputație deosebită în plan european, cu o istorie care a început în anul 1925 și activează pe o scenă care se numără printre cele mai interesante și apreciate din punct de vedere acustic de pe continent - Sala de concerte din Copenhaga.

La pupitrul dirijoral se va afla ca invitat Krzystof Urbanski. Un muzician polonez cu o vârstă aproape fragedă pentru postura sa (33 de ani), dar care până în prezent și-a construit o reputație solidă pe mai multe continente. Format la școala unui alt reprezentant de marcă al artei dirijorale poloneze - Antoni Wit, el a pornit aproape fulminant pe scena mare a dirijatului, fiind numit dirijor principal după numai o lună de la primul concert, tot în Peninsula Scandinavă - la Orchestra Simfonică din Trondheim. Apoi, cariera sa s-a îmbogățit prin experiențele avute în aceeași postură cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Nord-germane din Hamburg și Orchestra Simfonică din Tokyo - pe care le conduce și în prezent. Este un muzician foarte deschis, având deja experiențe importante pe trei continente - Asia, America și Europa și abordând mereu un repertoriul curajos care nu exclude nici o perioadă stilistică.

Lucrările prezentate în această seară constituie două capodopere ale secolului XX. Prima - "Poèmes pour Mi" de Olivier Messiaen - este o lucrare aparținând unui ciclu mai vast scris începând cu anul 1936. Ea este dedicată violonistei și compozitoarei Claire Delbos - prima dintre partenerele de viață ale muzicianului francez. A rezultat, din acest motiv, o lucrare plină de afecțiune, transpusă prin modalități de scriitură proprii autorului francez - moduri și ritmuri din mitologia greacă și hindusă, ritmuri augmentate, suprapuneri modale etc. Lucrarea lui Olivier Messiaen o va avea ca solistă pe soprana Measha Brueggergosman - o artistă cu o activitate de înaltă ținută care surprinde de asemenea, prin varietatea stilurilor abordate, fiind chiar și o apreciată actriță. Iar "Ritualul primăverii" de Igor Stravinski - o partitură esențială a muzicii secolului XX - va încununa această seară de aprilie.

Vă aștept așadar, la o întâlnire cu vârfurile componisticii secolului trecut, joi, de la ora 20.30, la Scena europeană.
Dan Ghineraru