Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sakari Oramo și Orchestra Simfonică BBC, live din Sala Barbican de la Londra

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2016 , ora 12.51

Seria transmisiunilor directe de pe scenele internaționale continuă miercuri, 13 aprilie cu concertul susținut de Orchestra Simfonică BBC condusă de Sakari Oramo - dirijor premiat recent de BBC Music Magazine pentru cel mai bun album orchestral pe 2016, distincție împărțită însă cu membrii Orchestrei Filarmonicii Regale din Stokholm. În această formulă i-am urmărit în Festivalul "Enescu", ediția 2013.

Sakari Oramo declara pentru cotidianul britanic The Guardian că "adevăratul geniu constă în a scrie și a compune"; de aceea, dirijorul șef al Orchestrei Simfonice BBC propune în concertele sale, cu discernământ desăvârșit, lucrări mai puțin cunoscute și, tocmai de aceea, tentante.

În vârstă de 51 de ani, muzicianul finlandez continuă să exploreze marea literatură britanică, pe afișul concertului de la "Barbican Hall" din Londra figurând monumentalul opus compus în 1908 de Edward Elgar - Simfonia I op.55 în La bemol major. În deschidere se va auzi luminosul poem simfonic "The Garden of Fand", în care Arnold Bax (1883 - 1953) evocă legenda irlandeză despre sirena Fand și lumea din adâncurile mării. De asemenea, australianul Brett Dean (născut în 1961) va fi prezent în dublă ipostază, de compozitor și solist al Concertului pentru violă și orchestră.

Un program interesant, garantat de nume sonore ale artei interpretative, vă propun la Radio România Muzical miercuri, 13 aprilie, în transmisiunea directă ce va începe la ora 21.30.

Monica Cengher