Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Copenhaga, Leif Ove Andsnes

Publicat: luni, 14 Martie 2016 , ora 13.54

Pentru toți admiratorii lui Leif Ove Andsnes, Concertul în la minor de Grieg reprezintă o piesă de referință. Nu numai activitatea interpretativă, ci repere ale devenirii marelui pianist se împletesc cu elemente cunoscute din istoria vieții compozitorului național scandinav... Așadar: Grieg cântat de norvegianul care a intrat acum trei decenii la conservatorul din Bergen, care a păstrat o reședință în acel oraș, dar și în Copenhaga (după cum menționează una dintre biografiile lui), care conduce și ansamblurile orchestrale din fața claviaturii în unele dintre aparițiile sale...

Grieg "live" cu Leif Ove Ansdnes - o experiență muzicală dorită de noi toți! De această dată însă îl putem asculta în celălalt la minor romantic celebru, al maestrului pe care care Grieg l-a apreciat mult la Lepzig: Robert Schumann.

Dar nu numai atât... Programul Orchestrei Simfonice Naționale Daneze - dirijat de olandezul Otto Tausk (transmis în direct on air și on line de la Copenhaga la România Muzical în seara de joi, de la 20,30) mai cuprinde și o altă pagină îndrăgită: versiunea orchestrată de Arnold Schoenberg a Cvartetului cu pian nr.1 op.25 în sol minor de Johannes Brahms, o partitură destul de rar auzită la noi într-un asemenea aranjament.

Două creații care au avut ca inspirație arta pianistică deosebită a Clarei Schumann, căci concertul soțului ei a figurat adesea pe afișele sale solistice, iar Cvartetului nr.1 de Brahms i-a "semnat" și prima audiție, la Hamburg, acum 155 de ani.

După cum a mărturisit mai târziu, Schoenberg a realizat în 1937 această variantă în primul rând pentru că "îi plăcea piesa"; alt argument ar fi fost și faptul că a fost deseori nemulțumit de interpretarea lucrării lui Brahms , în situația în care pianistul "acoperea" scriitura atât de frumoasă a corzilor. "Am vrut să pot auzi totul - asta am urmărit."

Această partitură de Brahms - Schoenberg (o muzică devenită - în imaginația coregrafică a lui George Balanchine - un prim"balet abstract" prezentat acum o jumătate de veac la New York) va alcătui partea a doua a serii, în Sala de concerte a Radiodifuziunii Daneze.

Nu ratați această întâlnire live cu Leif Ove Andsnes la 'Scena Europeană', în 17 martie, de la 20,30.

Anca Ioana Andriescu