Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Doi tineri muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional 'Concertino Praga'

Publicat: marți, 9 Februarie 2016 , ora 15.22

Violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Mălina Ciobanu sunt doi dintre laureații prestigiosului concurs internațional "Concertino Praga", ale cărui rezultate au fost anunțate oficial în data de 9 februarie 2016. Cornelius Zirbo (17 ani, elev al Colegiului Național de Muzică "Dinu Lipatti" din București) a obținut premiul al II-lea la categoria violoncel, iar Mălina Ciobanu (17 ani, elevă la Colegiul Național de Arte "Octav Băncilă" din Iași), mențiune la categoria vioară. Cei doi tineri muzicieni au fost propuși și susținuți în cadrul concursului de postul Radio România Muzical care s-a ocupat de realizarea înregistrărilor de studio jurizate de specialiști din Republica Cehă, Germania, Rusia, Irlanda și Ungaria.

Concursul "Concertino Praga" este unul dintre cele mai prestigioase din muzica clasică, adresate tinerilor cu vârste până în 18 ani. Are o istorie de 50 ani, prima ediție fiind organizată de Radiodifuziunea publică cehă în anul 1966. Muzicieni români prestigioși au fost de-a lungul timpului laureații acestui concurs: flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și violoniștii Mihaela Martin, Claudiu Vornicelu și Alexandru Tomescu. În 2013, alți doi muzicieni români propuși de Radio România Muzical s-au numărat printre premianții acestei competiții: Alexandra Bobeico, premiul I la secțiunea vioară și Cadmiel Boțac, mențiune la categoria pian.

"Concertino Praga" este un concurs de înregistrări de studio, realizate de radiodifuziunile publice europene; la această ediție au participat înregistrări transmise de 11 radiodifuziuni. Echipa de la Radio România care s-a ocupat de înregistrările de studio premiate anul acesta a fost alcătuită din: Viorel Ioachimescu și Andrei Cazan - regizori muzicali, Dan Corjos și Ovidiu Neagu - ingineri de sunet, Octavia Galescu - producător din partea Radio România Muzical. Cei doi tineri muzicieni au fost acompaniați de pianista Andreea Butnaru.

În luna iunie 2016, cei doi laureați, Cornelius Zirbo și Mălina Ciobanu, sunt invitați în capitala Cehiei, la gala laureaților și pentru a susține apoi o serie de recitaluri în sudul Boemiei. Gala laureaților va avea loc pe 10 iunie 2016 și va fi transmisă în direct de Radio România Muzical.

În această perioadă, zilnic, de la ora 18.00, Radio România Muzical difuzează interviuri și înregistrări cu cei doi laureați ai Concursului "Concertino Praga" 2016, violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Mălina Ciobanu.