Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

La mulți ani, Placido Domingo!

Publicat: miercuri, 20 Ianuarie 2016 , ora 11.25

Personaj al uneia dintre cele mai frumoase povești muzicale derulate în anii '90, ca parte a Trio-ului de tenori celebri, alături de Luciano Pavarotti și José Carreras, vrăjind publicul celor mai mari scene de operă de peste o jumătate de secol, în peste 3700 de spectacole, Placido Domingo a dat viață unui număr de peste 145 de roluri, la care se adaugă cele peste 500 de spectacole și concerte conduse din postura de dirijor și sutele de înregistrări audio și video. Nu mi se pare de mirare că Guinness Book of Records consemnează de două ori acest nume drag tuturor iubitorilor de operă: o dată pentru dimensiunile de neegalat ale repertoriului său și a doua oară pentru performanța de a fi fost rechemat pe scenă, la aplauze, de… 101 ori (pe scena Operei de Stat din Viena, cu spectacolul Otello de Verdi). O viață eminamente artistică derulată sub semnul excepționalului - este ceea ce aniversăm pe 21 ianuarie, când Placido Domingo împlinește 75 de ani.

Carismatic, cald, inteligent, cu un zâmbet a cărui sinceritate nu o poți pune la îndoială, cu o tehnică vocală impecabilă ce îi permite, iată, o carieră vocală de lungă durată, abordarea rolurilor de tenor, dar și de bariton, și o versatilitate care a făcut posibilă trecerea de la luminile reflectoarelor la discreția fosei orchestrale, în poziția de dirijor sau a asumării conducerii unor concerte simfonice, în aceeași ipostază.

Plurivalența preocupărilor sale a făcut ca, prin activitatea sa administrativă, să joace un rol determinant în evoluția Operei Naționale din Washington și a Operei din Los Angeles, care și-au câștigat prestigiul internațional în anii de directorat ai lui Placido Domingo.

Vocea sa excepțională, timbrul cald și flexibilitatea repertorială extraordinară combinată cu un talent actoricesc ieșit din comun l-au impus lumii muzicale internaționale ca pe una dintre legendele vii ale artei. Ne reîntâlnim cu această personalitate magică joi, 21 ianuarie, de la ora 10.00, în emisiunea Arpeggio.

Monica Isăcescu