Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Două 'Concerte de 5 stele' într-o ediție specială de 1 mai

Publicat: vineri, 24 Aprilie 2015 , ora 13.05

Recitalul violonistei Julia Fischer la Musikverein și pianistul Daniel Barenboim sub bagheta lui Gustavo Dudamel în deschiderea ultimei ediții Musikfest Berlin


O călătorie de la baroc la muzica secolului XX:

... este invitația pe care tânăra violonistă germană Julia Fischer o propunea pe scena Musikverein din Viena în compania pianistei de origine ucraineană Milana Chernyavska, despre care Alfred Brendel scria: "O fericire a fost să o ascult pe Milana Chernyavska". Un recital Tartini, Mendelssoh, Sarasate și Ravel - opusuri de largă audiență din repertoriul viorii în această înregistrare live din 30 noiembrie 2013, sclipitor interpretate atât tehnic, cât și expresiv, sensibil de violonista Julia Fischer, pe care revista Gramophone o numea la doar 24 de ani, "Artist of the Year". Un an mai târziu, în 2008, era din nou numită "instrumentista anului" de către MIDEM; este anul care, în mod cu totul surprinzător pentru un violonist, Julia Fischer debuta și ca pianistă pe scena Alte Oper din Frankfurt în Concertul pentru pian și orchestră de Grieg, în aceeași seară interpretând și Concertul nr.3 pentru vioară și orchestră de Saint-Saens.


Pianistul Daniel Barenboim sub bagheta lui Gustavo Dudamel - au ridicat cortina Musikfest Berlin în ediția 2014

Cât despre protagoniștii părții a doua a întâlnirii noastre la "Concerte de 5 stele" de 1 mai, nu mai are sens să intrăm în detalii biografice întrucât vorbim despre două personalități de prim rang ale scenei de concert de astăzi: în 2 septembrie 2014 Musikfest Berlin a ridicat cortina cu Staatskapelle Berlin și Daniel Barenboim în calitate de solist, de această dată!

Este o tradiție ca Barenboim să deschidă acest festival alături de acest ansamblu care este orchestra festivalului încă de la înființarea acestuia în 2005. De data aceasta însă el a interpretat ca solist cele două concerte pentru pian și orchestră de Johannes Brahms, sub bagheta tânărului dirijor venezuelean Gustavo Dudamel.

Daniel Barenboim este profund legat de viața culturală berlineză; să ne amintim că era numit în 1992 director al Operei de Stat din Berlin, în anul 2000 a fost desemnat dirijor pe viață al orchestrei acesteia, Staatskapelle, la pupitrul căreia l-am aplaudat și la București unde a deschis în toamna 2013 Festivalul Enescu. În 2005, Barenboim și Staatskapelle au înființat la Berlin și o grădiniță muzicală!

La capitolul proiectelor lui Daniel Barenboim la Berlin, dincolo de directoratul său de succes la Staatsoper, trebuie să amintim despre Academia Barenboim-Said, care tocmai se pregătește ca anul acesta, 2015, să deschidă porțile unei noi serii de studenți. Academia este continuarea proiectului de pace început în 1999 de dirijorul israelian împreună cu filologul palestinian Edward Said, și anume Orchestra West-Eastern Divan - cu această titulatură inspirată de poemele lui Goethe și cu sediul în Spania la Sevilla, orchestră formată din tineri muzicieni israelieni, palestinieni, libanezi, egipteni, sirieni, iordanieni și spanioli, "orchestra, o platformă contra ignoranței". Ce propune noua Academie Barenboim Said, de la Berlin? Guvernul german a investit peste 20 de milioane de euro în această academie care va oferi doi ani de specializare pentru 100 de studenți din Orientul Mijlociu care vor studia aici nu doar muzica, dar și afaceri internaționale, politică, istorie, umanitarism, limba arabă și ebraică.

Vă invit să urmărim performanța solistică a lui Daniel Barenbom sub bagheta acestui fenomenal talent, Gustavo Dudamel, un lider al tinerei generații de dirijori: vineri, 1 mai, de la ora 15.30.

Ana Voinescu