Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

'Stabat mater' de Antonin Dvoűák la Radio România Muzical

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 13.50

"Stabat mater"- imn din secolul al XIII-lea atribuit lui Jacopone da Todi, este unul dintre poemele medievale cele mai puternice, care evocă suferința Fecioarei Maria la răstignirea fiului ei, Iisus Hristos. Versurile acestui imn, cântat mai ales în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, au fost sursă de inspirație pentru compozitori caPalestrina, Pergolesi, Alessandro și Domenico Scarlatti, Vivaldi, Haydn, Rossini, Dvoűák, Szymanowski,Poulenc sau Arvo Pärt.

În jurul anilor 1880, renumele compozitorului ceh Antonin Dvoűák ajungea la nivel internațional; pentru "Stabat mater" și pentru cea de-a VIII-a simfonie a primit titlul "Doctor Honoris Causa" din partea Universității din Cambridge.

Viața lui Dvoűák a avut și momente nefericite în ce privește familia (pierderea a trei dintre copiii săi), care l-au determinat să compună o partitură cu accente funebre în care să utilizeze modelul tradiționalului "Stabat mater". Proiectul se materializează în 1877, fiind un fel de refugiu al muzicianului care avea să-și exprime, prin arta sonoră, durerea resimțită de părintele care-și plânge copiii morți...

În 4 aprilie, în Sâmbăta mare, ziua dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămânii Patimilor în care creștinii de confesiune catolică și protestantă comemorează ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt, la Radio România Muzical, de la ora 14.05, în cadrul programului "Concerte pe mapamond", vă invit să ascultați "Stabat mater" de Antonin Dvoűák, într-o interpretare de excepție: Corul și Orchestra Simfonică ale Radiodifuziunii Bavareze dirijate de maestrul Nikolaus Harnoncourt. Soliști: soprana Luba Orgonásová, contralta Birgit Remmert, tenorul Piotr Beczala și basul Franz Hawlata.


Mihai Stănescu