Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Carlos Ferreira, prim clarinetist al Orchestrei Naționale a Franței, pe scena Sălii Capitol

Publicat: marți, 16 Aprilie 2024 , ora 14.45


Lăudat pentru "interpretarea sa magnetică" (Cristian Măcelaru), Carlos Ferreira este unul dintre cei mai apreciați clarinețiști ai momentului. Prim clarinetist al Orchestrei Naționale a Franței și câștigător al Concursului Internațional ARD de la München, al Concursului Internațional de la Geneva și al Premiului Solist WEMAG la Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Carlos Ferreira captivează publicul cu talentul său artistic, sunetul rafinat și prezența scenică.

Publicul timișorean va avea ocazia să îl asculte interpretând Concertul pentru clarinet de Aaron Copland, vineri, 19 aprilie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol. Orchestra simfonică "Remus Georgescu" a Filarmonicii Banatul Timișoara îl va avea la pupitrul dirijoral pe Azis Sadikovic.

Din programul serii face parte și Simfonia nr. 7 în mi major, WAB 107 de A. Bruckner.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/oyBS2


CARLOS FERREIRA a fost selectat ca Stea în devenire de către European Concert Hall Organisation (ECHO) în stagiunea 2024/25. Ca atare, el va cânta în unele dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Europa, cum ar fi Het Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie de Paris, Wiener Konzerthaus, Elbphilharmonie Hamburg, Barbican London, Palau de la Musica Barcelona, Bozar Brussels, Konserthuset Stockholm, MÜPA Budapesta etc.

În 2020, Carlos Ferreira s-a alăturat Orchestrei Naționale a Franței în calitate de prim clarinetist. Anterior, a ocupat aceeași poziție în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Londra si Orchestrei Naționale din Lille. Pe lângă angajamentele sale cu Orchestra Națională a Franței, Carlos se bucură de o amplă carieră internațională ca solist și muzician de cameră, cântând la festivaluri și la evenimente importante din întreaga lume.

În calitate de solist, Carlos a cântat cu Orchestra Națională a Franței, Münchener

Rundfunkorchester, Orchestra Filarmónica Portuguesa, Filarmonica de Stat "Transilvania" Orchestra, Münchener Kammerorchester, Orchestra de Chambre de Genève și Collegium Musicum Basel, oferind mereu spectacole profund emoționante.

Ca muzician de cameră, a lucrat cu muzicieni de renume mondial precum Hilary Hahn, Alice Sara Ott, Emmanuel Pahud, Eric le Sage, Paul Meyer, Lise Berthaud, Pierre Fouchenneret, Sarah Nemțanu, Quatuor Hermès, Timothy Ridout, Frank Duprée, Nika Goric, Karen Gomyo, Julia Hagen și Sao Soulez-Larivière.

Membru al Academiei Orchestrei Regale Concertgebouw în 2016, Carlos Ferreira și-a început cariera orchestrală cu Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo în calitate de clarinetist principal.

Născut în Paredes, Portugalia, Carlos Ferreira a beneficiat de o bursă din partea Fundației Calouste Gulbenkian în timpul studiilor urmate la Școala de Muzică "Regina Sofia" din Madrid, la clasa profesorilor Michel Arrignon și Enrique Pérez Piquer. Mai târziu s-a alăturat Conservatoriului van Amsterdam la clasa Arno Piters și HEMU din Lausanne la clasa lui Florent Héau.

În Portugalia, a fost elev al lui José Ricardo Freitas la Academia de Muzică José Atalaya și ARTAVE, după ce a absolvit studiile cu Nuno Pinto la Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului din Porto (ESMAE).

Primul său album intitulat "XX-XXI" a fost lansat în luna noiembrie 2022, și este realizat împreună cu pianistul și compozitorul Pedro Emanuel Pereira.

Carlos Ferreira este artist Buffet Crampon Artist.

AZIS SADIKOVIC s-a născut la Viena în 1983 și a studiat dirijatul cu prof. Georg Mark, precum și vioara cu prof. Werner Hink (concertmaestru al Filarmonicii din Viena) la Conservatorul din Viena, unde a absolvit cu distincție în 2008.

În 2018 a debutat la Festivalul de la Bayreuth, în cadrul unei ediții speciale a "Ring des Nibelungen". A fost invitat și între 2019 și 2021, iar vara viitoare va prelua din nou regia operei "Lohengrin".

Azis Sadikovic este câștigătorul Concursului Jovens Maestros de la Lisabona. În plus, a câștigat premiul al II-lea la Concursul Internațional de Dirijat "Solti" în 2017 (Ungaria) și a primit premiul al III-lea și bagheta de bronz la renumitul Concurs Internațional" Grzegorz Fitelberg" de la Katowice.

Azis Sadikovic a dirijat Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra Națională a Radio Danemarca, Filarmonica Radio a Germaniei, Orchestra de Stat Brandenburg Frankfurt/Oder, Filarmonica din Jena, Orchestra Filarmonicii din Strasbourg, Orchestra Operei de Stat a Ungariei, Symfoniorkest Vlaanderen, Orchestra Simfonică RTV Slovenia, Orchestra simfonică Jyväskylä Finlanda, Orchestra Filarmonicii Pannon, Orchestra Danubia Óbuda, Orchestra de Cameră "Franz Liszt", Orchestra Simfonică a Teatrului Național din Praga, Filarmonica din Slaska (Polonia) și Filarmonica Cracovia din Slovenia.

Azis Sadikovic a dirijat un repertoriu vast de operă, de la "Orfeo et Eurydice" de Gluck la "Don Giovanni" de Mozart și "Fidelio" de Beethoven la "Tannhäuser" de Wagner, printre altele la Teatrul Național din Praga, Teatro dell'Opera di Roma, Opéra National du Rhin din Strasbourg, Teatrul de Stat Darmstadt, Teatrul orașului Klagenfurt. A colaborat cu regizori precum Keith Warner și Katharina Wagner.

Interpretarea operelor contemporane deține un rol important în cariera dirijorului. Azis Sadikovic a concertat la Festivalul Voix Nouvelles din Royaumont din Franța, cu Ensemble Linea din Strasbourg și Namascae Lemanic Modern Ensemble din Elveția.

Repertoriul său simfonic variază de la Isaac Albeniz la Erich Zoubek și include repertoriul clasic romantic și modern. Azis Sadikovic a adus în prim-plan și piese rar interpretate ale compozitorilor Albeniz și Zoubeck.


Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara