Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Nikodimos Kabarnos va susține un concert extraordinar de muzică bizantină la Ateneul Român

Publicat: vineri, 12 Aprilie 2024 , ora 11.52

Nikodimos Kabarnos, cunoscut pentru interpretările sale subtile și impresionante ale muzicii sacre, va susține luni, 15 aprilie 2024, de la ora 20:00, la Ateneul Român, un concert extraordinar intitulat "HRISTOS, Bucuria Învierii!"

Biletele se găsesc aici.

Nikodimos Kabarnos va fi însoțit de două voci renumite ale muzicii bizantine, Ioannis Athanasiou și Georgios Romyliotis, cu participarea extraordinară a Corului Bizantin EVLOGHIA, condus de Pr. Marius Militaru.

"Muzica bizantină aduce bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. Pe Hristos Îl găsești în Biserică prin muzică, dar și prin tăcere, când acestea două ajung să fie într-o armonie. Întreaga mea viață pe tărâmul muzicii bizantine este un miracol. Nu vorbesc despre ceva magic, ci doar despre felul în care psaltica mă aduce la starea de dinainte de cădere. Însă, arta rămâne o formă simplă, poate cel mai neînsemnat mod de a te ruga lui Dumnezeu "(Nikodimos Kabarnos)

Evenimentul promite să ofere publicului o experiență unică și profundă, în spiritul sărbătorii Paștelui. Vocea lui Kabarnos, însoțită de sunet și luminii, vor transmite emoții și bucurie în inimile celor prezenți, creând o atmosferă potrivită miracolului Învierii.

Acesta este primul concert din Turneul Mondial Easter 2024 pe care Nikodimos Kabarnos îl va susține în următoarea perioadă.

Nikodimos Kabarnos, fire cu un simț estetic aparte, călugăr ajuns deja de tânăr la treapta de arhimandrit, interpret de muzică bizantină cu un talent și cu o voce care au stârnit admirația a milioane de oameni, părintele arhimandrit Nikodimos Kabarnos este un exemplu grăitor al reînvierii râvnei pentru arta muzicii bisericești răsăritene.

Unul dintre cei mai importanți protopsalți și profesori ai ortodoxiei, părintele elen Nikodimos Kabarnos, cunoscut pentru un repertoriu vast și complex din domeniul muzicii bizantine și orientale, a fost decorat pe 12 octombrie 2019, de UNESCO, cu Medalia de Aur, Ordinul "Alexandru cel Mare" și cu diploma de onoare pentru servicii sociale și pentru contribuții speciale aduse artei prin promovarea muzicii bizantine.

Părintele Nikodimos Kabarnos a susținut concerte în întreaga lume, iar harul său a fost recunoscut cu numeroase medalii și distincții din partea celor mai înalte autorități din Rusia, Serbia, Macedonia, Ucraina, Statele Unite, Italia, Țara Sfântă, Mexic sau România. Fost profesor asociat pentru o serie de instituții prestigioase europene, de la Pontificio Istituto Orientale di Roma, la Università degli Studi din Perugia sau la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Arhimandritul Nikodimos Kabarnos este considerat cel mai important artist liturgic al tuturor timpurilor, cu merite recunoscute de cele mai importante festivaluri dedicate, de la Music Edikt Festival din Nis (Serbia), la festivalul organizat de Mânăstirea Valaam din Rusia, unde a primit trofeul Sfântului Prinț Vladimir pentru excelență.

Născut în Mytilene, pe Insula Lesvos, Nikodimos Kabarnos a studiat muzica bizantină cu profesorul Yorgos Mihalelis și la Școala Superioară Bisericească, iar pe cea teologică la Universitatea Națională Kapodistrias din Atena. S-a specializat în tehnologia sunetului și a instrumentelor muzicale la Școala Tehnică din Kefalonia (Lixuri) și este doctor în comunicare socială al Universității Pontificale Gregoriene din Roma. A fost hirotonit ierodiacon la 24 ianuarie 2009, iar la 2 februarie în același an a devenit ieromonah și arhimandrit. Astăzi slujește ca preot al Arhiepiscopiei Atenei și predă muzică bizantină.