Arhivă : Agenda de concert Înapoi

MUSIC 4 ALL - turneu național susținut de Cvartetul Gaudeamus între 10-21 mai 2024

Publicat: vineri, 12 Aprilie 2024 , ora 11.32

Cvartetul Gaudeamus este una dintre cele mai active formații camerale din țară. Înființat în 1987 la Iași, și devenit în 1988 membru al Filarmonicii din Brașov, ansamblul - format din Lucia Neagoe (vioara I), Raluca Irimia (vioara a II-a), Leona Varvarichi (violă) și Ștefan Neagoe (violoncel) - va susține între 10 și 21 mai turneul național de concerte Music 4 ALL - o abordare inedită și accesibilă a muzicii contemporane.

Conceptul turneului MUSIC 4 ALL este unul foarte actual, născut din dorința de a promova creația artistică românească contemporană print-un demers cultural valoros și deosebit de atractiv. Proiectul vizează atragerea atenției publicului asupra importanței creației artistice a prezentului, indispensabilă evoluției omului modern. Sintagma propusă ca marcă a acestui proiect - MUSIC 4 ALL - susține pe deplin această perspectivă, dorind, printr-o evidentă analogie cu ideea grupului muzical alcătuit din 4 instrumentiști - să sublinieze ideea că muzica contemporană este un bun cultural accesibil și atractiv: muzica este pentru toți.

Datele turneului:

1. Vineri, 10 mai - Filarmonica din Pitești;

2. Duminică, 12 mai - Universitatea Națională de Muzică din București;

3. Joi, 16 mai - Centrul Cultural "Apollonia" din Brașov;

4. Luni, 20 mai - Centrul Cultural "Alexandru Marghiloman" din Buzău;

5. Marți, 21 mai - Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" din Focșani.

Repertoriul propus cuprinde exclusiv partituri contemporane dedicate acestei formule instrumentale, semnate de unele dintre cele mai importante nume ale creației muzicale actuale, din diferite generații:

Adrian Iorgulescu - "Gemini"

Dan Dediu - Cvartetul nr. 6 "Axis"

Ulpiu Vlad - "Geneza"

Vlad R. Baciu - Cvartetul nr. 3 "Scratches of Memories"

Roman Vlad - "Femeia privindu-se în oglindă"

Cvartetul Gaudeamus s-a bucurat, de-a lungul timpului, de succes în numeroase recitaluri și turnee susținute în principalele orașe din țară, dar și în Franța, Italia, Anglia, Germania, Spania, Ungaria, Croația, Polonia și Japonia. Pe plan internațional, s-a remarcat la competiții dedicate cvartetelor de coarde, dintre care menționăm Concursul de Muzică de Cameră "V. Bellini" (Caltanissetta - Italia, 1995), premiul special la Concursul de cvartete de coarde "Mozart" (Salzburg - Austria, 1995), Marele Premiu la Concursul "Rovere d'Oro" (San Bartolomeo - Italia, 2000).

Dovedind o omogenitate aparte a sunetului, o putere excepțională de transmitere a semnificației muzicii și remarcabila versatilitate stilistică, Cvartetul Gaudeamus abordează un repertoriu vast ce cuprinde opusuri din majoritatea epocilor creatoare, inclusiv muzica românească a secolului XX și contemporană.

Proiect realizat de Asociația Culturală Heart-Core cu sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și al Institutului Cultural Român.