Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Temporis Signum - Concertul de închidere a Festivalului "Cluj Modern", ediția a XV-a

Publicat: luni, 8 Aprilie 2024 , ora 10.47

Vineri, 12 aprilie 2024, ora 19, Abonament 21

Colegiul Academic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Andrei Feher dirijor

Gervasio Tarragona-Valli clarinet

Cornel Groza dirijorul corului

Cornel Țăranu

Simfonia nr. 3, Semne

Aurel Stroe

Concertul pentru clarinet

Dan Dediu

Elegia minacciosa (con Gnossiene-Mandala)

Adrian Pop

Vocile nopții 2

Vineri, 12 aprilie 2024, orele 19.00, vă invităm la Colegiul Academic pentru a audia un concert vocal-simfonic dirijat de Andrei Feher, solist Gervasio Tarragona-Valli (clarinet), care marchează finalul ediției din acest an a Festivalul internațional de muzică contemporană CLUJ MODERN, dedicat memoriei personalității lui Cornel Țăranu - compozitor, dirijor, profesor, muzicolog, academician, mentor al mai multor generații de discipoli.

Personalitate comunicativă și fermecătoare, Maestrul Țăranu s-a aflat în relații de prietenie cu cei mai importanți colegi de breaslă, cu care a împărtășit aceleași idealuri artistice; în programul ediției a XV-a bine cunoscutului festival de muzică contemporană, s-au regăsit lucrări marcante ale acestora, conturând un "portret de grup" a ceea ce specialiștii în domeniu denumesc "generația de aur" a muzicii contemporane românești. Alături de acești creatori de muzică consacrați, în programul festivalului au fost prezenți și compozitori din noua generație, invitați, la rândul lor, să compună lucrări dedicate memoriei lui Cornel Țăranu.

Din programul serii de vineri vor face parte lucrări semnate de Cornel Țăranu însuși, Aurel Stroe, Dan Dediu și Adrian Pop.

Despre dirijor

Andrei Feher

Andrei Feher și-a câștigat deja o reputație datorită maturității sale muzicale. La vârsta de 26 de ani, Feher a fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Kitchener-Waterloo, poziție care a intrat în vigoare din august 2018.

După ce a dobândit o experiență timpurie ca asistent al lui Fabien Gabel la Orchestre Symphonique de Quebec, la vârsta de 22 de ani Feher s-a alăturat Orchestrei din Paris ca dirijor asistent al directorului muzical al acesteia, Paavo Järvi. În perioada respectivă, a colaborat cu dirijori precum Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock și Jaap van Zweden. De asemenea, a dirijat în mod regulat orchestra în cadrul popularelor concerte pentru publicul tânăr de la Filarmonica din Paris.

Pe lângă angajamentele sale cu Orchestra Simfonică Kitchener-Waterloo, printre cele mai importante evenimente recente și viitoare se numără concerte cu Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Montréal, Orchestra de Cameră Lausanne, Orchestra Simfonică din Quebec, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, Orchestra Națională Ile de France, Orchestra Metropolitană Montreal și Orchestra Națională Radio din România, ș.a.

Un susținător puternic al muzicii contemporane, Feher a prezentat recent lucrări de Eric Champagne, Pierre Mercure, George Dimitrov, Ciprian Pop și Abigail Richardson, precum și premiera mondială a operei pentru copii Les Zoocrates de Thierry Besancon cu Opera din Lausanne. În noiembrie 2015, Feher a dirijat premiera mondială Soleil Noir de Pierre Jodlowski cu Orchestra de Pau-Béarn, ceea ce a dus la o invitație imediată de a dirija lucrarea la Toulouse în noiembrie 2016.

Născut în România într-o familie de muzicieni, Feher și-a început educația muzicală ca violonist în orașul natal Satu-Mare, înainte de a-și continua studiile la Conservatorul din Montreal, când părinții săi s-au mutat în Canada.

Despre solist

Gervasio Tarragona-Valli

Clarinetist virtuoz, provenind dintr-o familie de muzicieni, Gervasio Tarragona-Valli a practicat genurile populare sud-americane împreună cu tatăl și fratele său. A fost membru al formației Montevideo Swing Jazz Band și al orchestrei de tango "Destaoriya".

Orientându-se ulterior spre formația clasică, a studiat la Conservatorul din Montevideo / Uruguay, apoi în Europa la Basel cu Francois Benda și la Universitatea din Geneva cu Romain Guyot, urmând stagii și în Germania, la Weimar și Saarbrucken.

Un solist multipremiat, ce deține nu mai puțin 15 distincții internaționale (între care Tokyo Music Competition, Japan Woodwind Competition, Audi Mozart Competition, Chalumeaux International Clarinet Competition), Tarragona a acumulat și o bogată experiență concertistică și camerală în Uruguay, Statele Unite, Noua Zeelandă, Europa, Japonia, concertând între altele cu Tokyo Philharmonic, Orchestra de cameră din St. Petersburg, Orchestra Națională din Uruguay.

Repertoriul său este deosebit de variat, de la muzica romantică și contemporană la jazz și genurile specifice sud-americane. Se exprimă cu dezinvoltură și în compoziție, nerefuzând nici o experiență și sintetizând cu îndemânare și acut simț expresiv influxurile primite din vasta sa acumulare repertorială de-a lungul formației și carierei, explorând mereu noi zone de pe harta muzicală a lumii (cele mai recente - muzica arabă și persană).

În afara concertului de închidere de vineri seara de la Colegiul Academic, Gervasio Tarragona-Valli va mai fi prezent, zilele acestea, în programul Festivalului "Cluj Modern" și cu o lucrare proprie - Three Shades of Blue pentru clarinet solo, care va putea fi audiată în cadrul concertului intitulat Encounter of the Third Kind din seara zilei de 10 aprilie 2024 de la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca (Sala Studio, ora 19.00).

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii.