Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ultimele reprezentații ale stagiunii cu Oedipe de Enescu în regia lui Stefano Poda

Publicat: miercuri, 3 Aprilie 2024 , ora 11.06
Opera Națională București a programat pe 10 și 12 aprilie, ora 18:00, ultimele reprezentații din această stagiune cu spectacolul Oedipe de George Enescu în regia lui Stefano Poda. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, iar în rolul titular publicul spectator îl va putea urmări pe baritonul Ionuț Pascu în calitate de invitat.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Multipremiat creator și designer a peste 100 de spectacole de o anvergură impresionantă, Stefano Poda este recunoscut ca fiind extrem de eclectic în alegerea provocărilor creative pe care și le asumă, fie și dacă ne limităm la jaloane relativ recente (Nabucco la Teatro Colón din Buenos Aires, Ariane et Barbe Bleue la Opera din Toulouse, Tosca la Bolshoi, la Moscova, Eduardo e Cristina în Rossini Opera Festival 2023). Iar anul trecut a fost unul bogat în realizări pentru marele regizor, pentru că după Aida la Arenele din Verona și La Juive la Torino, a urmat Oedipe-ul lui Enescu la Bucuresti, atât reprezentațiile cu titlu de premieră, cât și cele care au urmat desfăsurându-se cu casa închisă.


Dirijorul Tiberiu Soare, despre montarea actuală de pe scena Operei Naționale București: "Această versiune a lui Stefano Poda este una dintre cele mai spectaculoase. Este o producție monumentală, decorurile vorbesc de la sine, dar nu numai. Toate elementele de recuzită, felul în care sunt amplasate și se mișcă personajele în scenă. Vorbim cu siguranță de o producție monumentală, un trademark al lui Stefano Poda."

Baritonul Ionuț Pascu, despre spectacolul Oedipe: "Avem de-a face cu o opera simbol pentru noi românii, atât de fericiți să avem un compozitor ca George Enescu, să ne reprezinte pe toți nu numai în vremea sa, ci iată și peste veacuri."

Titlul se încadrează în categoria capodoperelor muzicale ale secolului XX. Această lucrare operează cu un spectru larg de emoții și tehnici compozitorice, în timp ce aduce în prim-plan mitul tragic al lui Oedip într-o manieră care păstrează proaspătă relevanța acestuia și astăzi. Oedipe a fost compusă de Enescu între 1921-1931, fiind dedicată soției sale, Maria Rosetti-Tescanu. Opera a fost inspirată, în special, de tragedia Oedip rege de Sofocle.

Baritonul Ionuț Pascu a absolvit secția canto a Facultății de Interpretare (în 2001) și mai apoi Facultatea de Compoziție și Dirijat Orchestră (în anul 2007), ambele în cadrul Universității de Muzică din București. Ulterior, Ionuț Pascu se specializează, timp de doi ani, în cadrul secției Dirijat de Orchestră a Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano, urmând ca, mai apoi, să revină la București pentru studiile doctorale, finalizate cu succes în anul 2014.

Pe parcursul celor douăzeci de ani de carieră solistică în plină ascensiune - cu sute de spectacole în peste 40 de roluri principale sau titulare pe cele mai importante scene din țară și străinătate -, repertoriul operistic a fost extins și în zona camerală sau vocal-simfonică, acoperind aproape toate stilurile muzicale, de la clasic la contemporan. Un exemplu este premiera australiană, din anul 2008, a monumentalei lucrări Cantata della Vita, dirijată chiar de compozitor, regretatul Gianluigi Gelmetti, susținută și imprimată pe CD, alaturi de Sydney Philharmonic, la Opera din Sydney. Din anul 2010 și până în prezent, baritonul Ionuț Pascu se află într-o foarte strânsă colaborare, printre altele, cu Opera din Tel Aviv, Teatro Giuseppe Verdi din Salerno sau Opéra Royal de Wallonie din Liège, unde a interpretat mai multe personaje principale foarte apreciate de critica de specialitate, sub bagheta unor dirijori precum David Stern, Daniel Oren, Frédéric Chaslin, Daniele Callegari, Daniel Cohen, Speranza Scappucci sau Giuliano Carella.

În anul 2013, obține premiul David Ohanesian din partea Forumului Muzical Român pentru rolul titular din Oedipe de Enescu, iar în 2016 este nominalizat la titlul de Cel mai bun solist de operă pentru interpretarea celor patru roluri distincte de bariton din opera Povestirile lui Hoffmann, în cadrul Premiilor de Stat Golden Mask Awards din Moscova. Din septembrie 2019, baritonul Pascu este manager și dirijor al companiei de producție culturală Aida Events (Connecting Opera, Romanian Extraordinary Gala at Jerusalem Symphony).

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.