Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio

Publicat: luni, 25 Martie 2024 , ora 12.52
Vineri, 29 martie 2024 (de la 19.00), alături de Orchestra Națională Radio va urca pe scenă cunoscutul dirijor și compozitor francez Frédéric Chaslin - care a creat Dansul Divei din muzica filmului Al cincilea element (Luc Besson, 1997). Acesta revine la Sala Radio pentru un concert ce reunește doi mari compozitori: GRIEG (Concertul în la minor pentru pian și orchestră) și MAHLER (Simfonia I - Titanul).

Simfoniile lui Mahler sunt o reflectare fidelă a vieții sale, compozitorul declarând că oricine le ascultă cu atenție poate intui destul de clar elementele autobiografice cuprinse în portative. Lucrările sale sunt străbătute de întrebări existențiale privitoare la sensul vieții, destinul uman și creația în toate aspectele sale.

"O simfonie trebuie să fie ca lumea. Trebuie să cuprindă tot", spunea Mahler. "Am cuprins în ele întreaga mea experiență și întreaga mea suferință. Oricine ascultă muzica mea într-un mod inteligent va vedea viața mea revelată într-un mod foarte evident".

Invitat special al serii de la Sala Radio este și pianistul SALEEM ABBOUD ASHKAR, pe care îl veți aprecia ca solist în Concertul pentru pian și orchestră de Grieg și care și-a făcut debutul la Carnegie Hall - New York la doar 22 de ani. Printre cele mai importante colaborări ale sale se numără concertele alături de Filarmonica din Bruxelles, Filarmonica din Helsinki, Orchestre National de Lyon, Orchestra Simfonică Națională Radio din Polonia și Orchestra Simfonică din Atlanta.

Dirijor, pianist, compozitor și scriitor, FRÉDÉRIC CHASLIN este unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi contemporani. A studiat la Conservatorul din Paris (orașul său natal) și la Mozarteum din Salzburg, începând cariera dirijorală în 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Orchestre de Paris și la Festivalul de la Bayreuth. În 1991 a devenit asistentul lui Pierre Boulez, colaborând cu Ensemble Intercontemporain.

De-a lungul carierei, a fost invitatul unor festivaluri marcante și a fost aplaudat pe marile scene lirice ale lumii, precum: Staatsoper - Viena, Teatro alla Scala - Milano, Metropolitan Opera - New York, Opera din Rouen, Semperoper - Dresda ș.a. A dirijat orchestre simfonice din Franța, Austria și Germania.

Stăpânește un repertoriu extrem de variat și acordă o atenție deosebită muzicii contemporane, promovând numeroase prime audiții mondiale. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără câteva opere, Suita Chagall pentru orchestră și Dansul Divei din muzica binecunoscutului film Al cincilea element.

În toamna anului 2021, pianistul SALEEM ABBOUD ASHKAR a efectuat un turneu în Germania cu Kammerakademie Potsdam, interpretând Concertul pentru pian nr. 2 de Beethoven și premiera mondială a Concertului pentru pian de David Coleman.

În stagiunile anterioare a concertat cu Wiener Philharmoniker, London Symphony, Deutsche Symphonie Orchester Berlin, Royal Concertgebouw - Amsterdam, Orchestrele Simfonice din Detroit, St. Louis, Vancouver și Tokyo Metropolitan Symphony.

Aplaudat și în recitaluri și în proiecte de muzică de cameră, Saleem Abboud Ashkar are o reputație deosebit de puternică ca specialist în Beethoven și a interpretat un ciclu complet de sonate la Praga, Duisburg și la Konzerthaus Berlin. Printre cele mai importante evenimente recente și viitoare ale sale se numără recitaluri la Opera din Oslo, Wigmore Hall din Londra, Queen's Hall din Copenhaga, Sala Conservatorului "Verdi" din Milano, Elbphilharmonie Hamburg, Boulezsaal Berlin și Musikverein Viena.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe entertix.ro și myticket.ro - și în librăriile Cărturești.