Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Muzica pe înțelesul tuturor. Bel canto in & out

Publicat: luni, 18 Martie 2024 , ora 10.42

Vocea, cel mai expresiv instrument, este purtătoarea pasiunii, dramatismului și emoției, este forța motrice a operei, cel mai complex gen muzical. Vocea devine vehiculul prin care se transmit episoade epice sau drame intime, este cea care călăuzește audiența într-un univers mereu nou și fascinant. Bel canto (Cântul frumos) definește perioada de glorie a operei italiene, reprezentată de Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini și Gaetano Donizetti, iar creația lui Giuseppe Verdi este ancorată, de asemenea în această tradiție.

Proiectul Muzica pe înțelesul tuturor propune, pentru matineul de duminică, 24 martie 2024, ora 11.00, o călătorie în lumea operei italiene, unde lirismul și virtuozitatea se întâlnesc în povești tulburătoare sau în comedii pline de farmec. Tinerii melomani se vor întâlni, în sala Ateneului Român cu personaje îndrăgite din repertoriul liric, de la inventivul Figaro și fermecătoarea Rosina (Bărbierul din Sevilla de Rossini), la inocentul Nemorino (Elixirul dragostei de Donizetti) sau la misterioasa și îndurerata Azucena (Trubadurul de Verdi).

Membri ai Corului Filarmonicii "George Enescu" vor interpreta arii și duete din celebrele creații ale maeștrilor italieni: sopranele Lavinia Mamot, Mădălina Stan și Elena Răduț-Seliște, mezzosopranele Geanina Munteanu, Alexandrina Stan, Ștefania Chițulescu și Natalia Băbuță, tenorul Andrei Mihalcea, baritonul Dan Macavei și basul Ștefan Lamatic. Acompaniamentul este realizat de pianistul Tudor Scripcariu, iar comentariul va fi asigurat de muzicologul Mihai Cojocaru. Invitați: Mihai Urzicana (tenor), Mihai Andriescu (tenor) și Cristian Ruja (bariton).

Începând cu stagiunea 2023 - 2024, Filarmonica George Enescu oferă la fiecare concert din cadrul proiectului Muzica pe înțelesul tuturor locuri gratuite copiilor din zone cu acces redus la evenimentele culturale. La concertul din 24 martie, suntem bucuroși să avem printre spectatori 100 de elevi din județul Dâmbovița.

Mai multe informații despre concert pot fi găsite aici: https://tockify.com/stagiune/detail/621/1711270800000

În stagiunea 2022 - 2023 a fost inaugurat proiectul Muzica pe înțelesul tuturor, în care artiștii Filarmonicii "George Enescu" se prezintă publicului prin recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant. Comentarii de specialitate transmit, într-un limbaj accesibil și atrăgător, informații despre compozitori și piesele incluse în programe, iar instrumentiștii și cântăreții filarmoniști oferă interpretări de referință. Recitalurile și concertele se desfășoară fără pauză, cu o durată de aproximativ 75 de minute.

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar