Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Leonard Slatkin și Kian Soltani: staruri internaționale în concert la Ateneul Român

Publicat: vineri, 15 Martie 2024 , ora 13.30

Filarmonica "George Enescu" programează în stagiunea sa simfonică încă două concerte ce se anunță a fi evenimente pe măsura anvergurii internaționale prin care se recomandă. Joi, 21 martie și vineri, 22 martie 2024, de la ora 19, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va evolua sub bagheta dirijorului Leonard Slatkin , iar solistul celor două seri va fi violoncelistul Kian Soltani. Programul concertelor de la Ateneul Român cuprinde prima audiție românească a lucrării To Bartók with Love compusă de Ștefan Zorzor, Variațiuni pe o tema Rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia Fantastică, op. 14 de Hector Berlioz

Dirijorul american Leonard Slatkin (n. 1944) are în palmares șase premii Grammy și 35 de nominalizări. Este director muzical laureat al Orchestrei Simfonice din Detroit, director muzical onorific al Orchestrei Nationale din Lyon, dirijor laureat al Orchestrei Simfonice din St. Louis și dirijor principal invitat al Filarmonicii din Gran Canaria. Slatkin a dirijat aproape toate orchestrele de top din lume și este totodată activ în calitate de compozitor, autor și pedagog.

Cu un stil de interpretare descris de Gramophone drept "pură perfecțiune" și elogiat de The Times drept un "violoncelist remarcabil", Kian Soltani (n. 1992) este unul dintre cei mai apreciați violonceliști din generația sa. Concertează alături de cele mai importante orchestre și susține recitaluri pe cele mai renumite scene din lume: Pierre Boulez Saal din Berlin; Wigmore Hall din Londra; Schubertiade; Musikverein din Viena; Beethovenhaus din Bonn; Konzerthaus din Dortmund.
Artistul realizează înregistrări pentru casa de discuri Deutsche Grammophon, iar recent, a câștigat cel mai prestigios premiu de muzică clasică din Germania, Innovative Listening Experience Award oferit la Opus Klassic Awards 2022, pentru albumul său "Cello Unlimited" lansat în octombrie 2021. Din octombrie 2023, activează ca profesor la catedra de violoncel a Universității de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena.

Ateneul Român
Joi, 21 martie 2024, ora 19
Vineri, 22 martie 2024, ora 19
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor LEONARD SLATKIN
Solist KIAN SOLTANI

Program
Ștefan Zorzor - "To Bartók with Love" (p.a.r.)
Piotr Ilici Ceaikovski - Variațiuni pe o temă Rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33
Hector Berlioz - Simfonia fantastică, op. 14

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar