Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert "de ziua lui Bach" la Conservatorul din București

Publicat: joi, 14 Martie 2024 , ora 14.38

Johann Sebastian Bach s-a născut pe 21 martie 1685. Ba nu… data corectă a fost 31 martie. Deci, care este data corectă? Răspunsul simplu este… ambele!

Inițial, nașterea a fost consemnată folosind calendarul iulian dar, la momentul morții lui Bach (1750), cea mai mare parte a Europei făcuse tranziția către calendarul gregorian. Adoptat pentru prima dată de Iulius Caesar în 45 î.Hr. pentru a fi folosit în întregul Imperiu Roman, calendarul iulian calculase greșit durata unui an... cu aproximativ 10 până la 11 zile! Cea mai mare parte a Germaniei de astăzi a trecut la calendarul gregorian la începutul secolului al XVIII-lea, dar orașul natal al lui Bach, Eisenach, încă folosea calendarul iulian când Bach a murit. Odată ce calendarul gregorian a devenit standard în cea mai mare parte a Europei, la mijlocul secolului al XVIII-lea, ziua de naștere a lui Bach a "migrat" de la 21 martie la 31 martie!

Părerile sunt diferite, chiar și-n mediile academice, unii insistă că 21 martie este adevărata adevărata zi de naștere, în timp ce alții susțin că 31 martie este "aleasa" (la fel de exactă). Plecând de la "rivalitatea" celor două date, Centrul de Muzică Veche al Universității Naționale de Muzică București are plăcerea de a vă invita să participați la concertul organizat "de ziua lui Bach", devenit deja tradiție, care va avea loc miercuri, 20 martie 2024, la ora 19.00, în sala "George Enescu" a Conservatorului bucureștean. Invitat special este Corul de băieți al Corului de copii Radio, dirijat de doamna Magdalena Faur.

De asemenea, în cadrul concertului îl vom omagia pe unul dintre cei mai importanți organiști ai lumii, Profesorul Michael Rădulescu de la Viena, compozitor, dirijor și un mare pedagog, care ne-a părăsit la sfârșitul anului trecut.