Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Simfonia nr. 5 de G. Mahler, în primă audiție, la Filarmonica Banatul Timișoara

Publicat: miercuri, 13 Martie 2024 , ora 14.44

"Doamne, ce ar trebui să înțeleagă publicul din acest haos în care lumi noi sunt generate continuu, doar ca să se prăbușească în următoarea clipă? Ce vor spune acestei muzici primordiale, acestei mări înspumate, urlătoare, furioase de sunet, acestor stele dansatoare, acestor uluitoare, iradiante și fulgerătoare rupturi?" Se întreba Mahler într-o scrisoare către soția sa Alma, după prima repetiție a Simfoniei a V-a.

Temerea sa despre felul în care va fi primită de către public această lucrare vine în contextul în care Mahler era un compozitor avangardist, conștient, de altfel, că audiența va avea nevoie de timp pentru a-i înțelege și aprecia creația. Cu toate că a simțit nevoia să revină asupra ei în repetate rânduri, Simfonia a V-a și-a cunoscut desăvârșirea spre sfârșitul vieții compozitorului.

Simfonia este alcătuită din cinci părți, structurate în trei mari secțiuni. Centrul lucrării este faimosul Adagietto, care este, fără îndoială, cea mai cunoscută parte a creației lui Mahler. Această mișcare este, de fapt, o minunată scrisoare muzicală de dragoste pe care compozitorul i-o dedică soției sale, Alma.

Spre deosebire de primele patru simfonii ale sale, cea de a V-a este una pur orchestrală, și nu programatică, nefiind călăuzită de o idee extramuzicală, precum majoritatea lucrărilor vremii.

Premiera a avut în 1904, la Köln, fiind dirijată chiar de Gustav Mahler.

Capodopera creației lui Mahler, ce a marcat noi tărâmuri muzicale, atât pentru compozitor, cât și pentru muzică în general, Simfonia a V-a va fi interpretată în primă audiție de Orchestra "Remus Georgescu" a Filarmonicii Banatul Timișoara, vineri, 15 martie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol.

Dirijorul concertului va fi maestrul RADU POPA.


Bilete, pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://bit.ly/42MTAt6