Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Eveniment dedicat lui Giacomo Puccini și sopranei Hariclea Darcleè la Muzeul Martinitt din Milano

Publicat: miercuri, 13 Martie 2024 , ora 10.17

Muzeul "Martinitt Stelline" din Milano, va găzdui joi, 21 martie 2023, de la ora 17.00, evenimentul: O zi cu Giacomo Puccini, conferință dedicată Centenarului morții marelui maestru, inițiativă a Societății Dante Alighieri - Secția Milano, Comitetul din Milano, în colaborare cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano.

Geniul artistic al lui Puccini este legat de Hariclea Darclée, care a fost prima interpretă a rolului Floria Tosca, operă care a debutat la Roma, la Teatro Costanzi, la 14 ianuarie 1900. Din acel moment, Hariclea Darclée a devenit pentru Puccini "artista genială, prima și splendida mea Tosca".

Vor interveni:

Adriano BASSI, pianist și compozitor, președinte al Societății Dante Alighieri, secția Milano.

Antonietta INCARDONA: "Femeile lui Puccini în viață și în opere".

Violeta POPESCU: "Soprana română Hariclea Darclée în memoria orașului Milano".

Ida GARZONIO: "Puccini și Hariclea Darclée: nu doar Tosca".

Cu această ocazie va fi prezentat și volumul "Hariclea Darclée. Diva della lirica che incantò artisti e il pubblico", [Hariclea Darclée. Diva muzicii lirice care a fermecat artiștii și publicul]" de Ida Garzonio, editura Rediviva. Pe parcursul celor patru capitole ale lucrării: Date biografice; Darclée la Scala; Primele reprezentații și Diva, autoarea aduce în atenție aspecte mai puțin cunoscute din viața muzicală a marii artiste, prezența ei în orașul Milano pentru aproape patru decenii, colaborarea cu marii compozitori ai vremii, Pietro Mascagni, Antonio Gomes, Alfredo Catalani, Giacomo Puccini, cele 12 producții în care a apărut la Teatro alla Scala, colaborarea cu marii tenori în diferitele opere. În cronicile marilor ziare ale vremii, Gazzetta Musicale, Corriere della Sera, Corriere Milano - scrie Ida Garzonio - reiese faptul că Hariclea Darclée s-a prezentat întotdeauna ca o "interpretă de excepție", fiind considerată uneori, stâlpul stagiunii muzicale la Scala, care în unele cazuri a salvat situații delicate. Avea "o voce sigură, cristalină și fermecătoare, cu o extensie de trei octave". (Gazzetta Musicale din Milano).

Din anul 2023, marea artistă, prima Tosca de Puccini are o placă memorială în orașul Milano, în urma deciziei favorabile venită din partea instituției Primăriei orașului privind amplasarea unei plăci comemorative în amintirea marii soprane Hariclea Darclée (1860-1939), care avea să trăiască o mare parte a vieții ei în Italia. Placa memorială este așezată pe fațada clădirii din Via Cernaia numărul 2 din Milano, locuință situată în vechiul cartier Brera (astăzi găzduind sediul unei instituții private), unde marea soprană avea să locuiască timp de aproape două decenii în unul dintre apartamentele vilei. O perioadă bună de timp îl va aduce la Milano și pe fiul ei Ion Hartulari Darclée, viitor compozitor, care va frecventa prestigiosul institut Pietro Longone, situat atunci în via Fatebenefratelli, școală unde studiau copiii unor familii înstărite din Milano.

Numită de-a lungul timpului, de presa națională și internațională, drept "privighetoarea Carpaților", Haricleea Darclée a dominat scena lirică mondială vreme de trei decenii, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, fiind considerată, "cea mai mare soprană a lumii timp de 25 de ani" , cum este menționată în Enciclopedia dello Spettacolo).