Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital de pian Viniciu Moroianu la Ateneu

Publicat: luni, 11 Martie 2024 , ora 13.42

Pianistul Viniciu Moroianu revine miercuri, 13 martie 2024 pe scena mare a Ateneului Român pentru a susține un recital cu ample lucrări din literatura pianistică. Viniciu Moroianu, despre care Valentin Gheorghiu spunea: "În generația lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică." (într-o emisiune Radio România, 1998), are o carieră ce include peste 1000 de apariții scenice.

Viniciu Moroianu este laureat al concursurilor internaționale de la Paris ("Guilde française des artistes solistes", 1979) și București ("George Enescu", 1991). De asemenea, a primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali (1981) pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu și Premiul Fundației "Dinu Lipatti" pentru restituirea și prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti.

Ca partener de lied, a colaborat cu soliști vocali precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru și Georgeta Stoleriu. A participat la festivalurile internaționale "George Enescu", "Dinu Lipatti", precum și în Slovacia, Austria, Costa Rica, Republica Moldova, Franța. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franța, Italia, Germania, Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveția, Suedia. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din țară, precum și cu orchestre din Marea Britanie, Elveția, Austria, Bulgaria și Republica Moldova.

Repertoriul său vast include integrala concertelor pentru pian, a sonatelor pentru vioară și a celor pentru violoncel și pian de Beethoven. Este profesor universitar la Catedra de pian principal a Universității Naționale de Muzică din București și, din 2011, membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, al cărei vicepreședinte devine în 2017.

Ateneul Român
Miercuri, 13 martie 2024, ora 19
Recital de pian
VINICIU MOROIANU

Program
Aleksandr Scriabin - Sonata nr. 8, op. 66
Franz Schubert - Sonata în re major, D.850
Robert Schumann - Fantezia în do major, op. 17

Mai multe informații pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar