Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Sărbătoarea primăverii și a iubirii la Ateneul Român: Corul Filarmonicii "George Enescu" în concert

Publicat: luni, 11 Martie 2024 , ora 13.35

În seara zilei de marți, 12 martie 2024, pe scena Filarmonicii "George Enescu" va avea loc concertul susținut de Corul Filarmonicii, dirijat de Iosif Ion Prunner, alături de pianiștii Andrei Licareț și Tudor Scripcariu. Prin programul ales, ce cuprinde unele dintre cele mai frumoase pagini corale din repertoriu - cum sunt madrigalele de Claudio Monteverdi, Noile cântece de dragoste, op. 65 de Johannes Brahms, piese de Astor Piazzolla și Carl Orff - protagoniștii ne invită să sărbătorim împreună primăvara și iubirea.

Corul Filarmonicii "George Enescu" a fost înființat în 1950. Până atunci, lucrăriile din marele repertoriu vocal-simfonic nu fuseseră decât sporadic reprezentate în viața muzicală românească, de coruri private sau grupuri formate ad-hoc din profesioniști și amatori, care nu se ridicau întotdeauna la nivelul Orchestrei Filarmonicii.

Odată cu apariția Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepției publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată - în oratorii, misse, motete, concerte a capella - ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Selecția atentă a membrilor Corului și colaborarea cu dirijori consacrați contribuie în egală măsură la pastrarea nivelului profesional și situarea sa în vecinătatea standardelor impuse de Orchestra Simfonică.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii "George Enescu" a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim.

Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner, membru și continuator al unei familii renumite de muzicieni și oameni de cultură din România. Acesta încurajează atât explorarea repertoriului coral din toate epocile, cât și prezentarea de recitaluri de lied, susținute de membri ai Corului și acompaniate la pian, nu de puține ori, de dirijorul însuși.

Intrat de mulți ani în circuitul european, Corul Filarmonicii realizează regulat turnee internaționale, remarcându-se în săli de concert din Spania, Franța, Italia, Bulgaria și Grecia. Printre succesele notabile înregistrate în ultima perioadă se numără și colaborările cu orchestre și dirijori de calibru internațional în cadrul Festivalului "George Enescu": Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) și Vladimir Jurovski și Orchestra Filarmonicii din Londra (2017, în Oedip de Enescu, spectacol susținut ulterior și în deschiderea stagiunii curente a aceleiași instituții muzicale britanice).

Mai multe informații pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar