Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Yuri Botnari în concert extraordinar Ceaikovski la Ateneul Român. Solistă, violonista Alexandra Conunova

Publicat: miercuri, 28 Februarie 2024 , ora 13.13


Sâmbătă, 9 martie 2024, de la ora 19:00, pe scena Ateneului Român, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" va susține un concert extraordinar dedicat doamnelor, domnișoarelor și începutului de primăvară, cu un program integral Ceaikovski.

La pupitru se va afla dirijorul Yuri Botnari, muzician cu o amplă carieră internațională, iar solista serii va fi violonista Alexandra Conunova, cunoscută pentru virtuozitatea sa și expresivitatea profundă, ambii fiind născuți în Republica Moldova.

Programul serii are în centru două celebre lucrări de Ceaikovski: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră op. 35 și Simfonia nr. 6 în Si bemol minor op. 74 "Patetica", ultima simfonie finalizată a compozitorului rus.

Mai sunt câteva zile și voi ajunge din nou în fața Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu", pe care o apreciez atât de mult, într-un concert pe care l-am gândit special pentru zilele de început de primăvară dedicate tuturor doamnelor și domnișoarelor. Sunt foarte bucuros că o voi avea alături de mine pe talentata violonistă Alexandra Conunova, laureată a Concursului Ceaikovski, aflată într-o spectaculoasă ascensiune internațională, spune dirijorul Yuri Botnari.

Maestru al clasicismului rus, Ceaikovski (1840 - 1893) se numără printre cei mai populari compozitori pe care îi cunoaște istoria muzicii universale.

Concertul pentru vioară în Re major, Op. 35 este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară dar și unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic. A fost compus în Elveția în 1878 și a avut premiera pe 4 decembrie 1881 în Viena cu Adolph Brodski în calitate de solist și Hans Richter, dirijor.

Simfonia nr. 6 în Si bemol minor op. 74 "Patetica" este considerată de specialiști ca un apogeu al întregii creații a lui Ceaikovski. Compozitorul a dirijat prima interpretare în Sankt Petersburg în octombrie 1893, cu nouă zile înainte de moartea sa.

Concertul este realizat cu sprijinul Royal Music Society

Biletele se pot cumpăra de la Casa de Bilete a Ateneului Român. Program: marți - vineri 12:00 - 19:00, sau online, de aici.

Detalii pe https://www.fge.org.ro/


Alexandra Conunova, născută în 1988 în Republica Moldova, a început studiul viorii la vârsta de șase ani. A urmat studiile universitare în Germania, la Hanovra, la clasa profesorului Krzysztof Wêgrzyn. A studiat, de asemenea, și cu violoniștii Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis și Igor Oistrah. Solista a câștigat importante premii internaționale, la concursurile "Henri Marteau" (2008), "Ion Voicu" (2009), "Tibor Varga" (2010), Deutsche Stiftung Musikleben (2011). În 2011 a fost laureată și la Concursul "George Enescu". În 2012 a câștigat Premiul I la Concursul "Joseph Joachim" de la Hanovra. Succesul de care s-a bucurat la această competiție i-a asigurat un CD de debut la Naxos. Apreciată pe scene de prestigiu, Alexandra Conunova a fost acompaniată de orchestre precum Münchner Kammerorchester, Hofer Symphoniker, NDR Radio Philharmonic, Norddeutsche Philharmonic Rostock, Orchestra internațională din Geneva, Orchestra Hermitage din St. Petersburg, Orchestra Festivalului Verbier, sub bagheta dirijorilor Christfried Gockeritz, Ilarion Ionescu-Galați, Alexandru Lascae, Hannu Lintu, Juhanni Numminen, Patrick Strub, Gabor Takacs Nagy, Johannes Wilder, Niklas Willen. A susținut un recital la Septembre Musical din Montreux, a participat la Festivalul Beethoven de la Bonn, la Festival de Pâques de la Aix en Provence și a întreprins un turneu în Japonia și Coreea de Sud. Pasionată de muzica de cameră, violonista a lansat primul său CD cu Conunova Quartet și cu clarinetistul Heiner Schindler, cu cvintetele de Mozart și Brahms. Face parte din formația Arts Global String Quartet și este susținută de Arts Global Artistic Foundation, care promovează tinere talente excepționale. În 2013, i-a fost decernat Premiul Julius Bär, distincție care include participarea cu un recital solo în programul Festivalului Verbier în edițiile 2014 și 2015. Alexandra Conunova cântă pe o vioară Santo Seraphin, datată Veneția 1735, ce i-a fost împrumutată de către Deutsche Stiftung Musikleben.


Yuri Botnari, actualmente dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Barcelona, dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova și Președinte al Fundației Societății Regale de Muzică. Yuri Botnari a debutat în calitate de dirijor în anul 1982 cu Orchestra de Stat din Leningrad, fiind considerat reprezentant al respectivei școli dirijorale, deși și-a început studiile la Chișinău. A obținut diplomele de masterat ale celor mai prestigioase instituții - Conservatorul "N. Rimski-Korsakov" din Leningrad și Conservatorul de Stat "P.I. Ceaikovski" din Moscova, unde urmează doctoratul, avându-l ca profesor pe Ghenadi Rozhdestvensky. Evoluează ca dirijor în cadrul mai multor festivaluri și în calitate de membru al juriului la concursurile interpretare instrumentală. În anul 1995 devine dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Sălii Mari a Conservatorului din Moscova. Este inclus în Lista numelor de onoare a Centrului Internațional de Biografie (Cambridge, Anglia). Cu un grup de adepți fondează în anul 2012 Societatea Regală de Muzică, iar în 2013 - Orchestra Filarmonică din Barcelona, devenind dirijor principal și director artistic al acestei orchestre. În 2013 dirijorului i s-a conferit titlul onorific "Maestru în Artă" de către Guvernul Republicii Moldova. În prezent, Yuri Botnari evoluează în întreaga lume, în țări precum Spania, Germania, Marea Britanie, România, Rusia, Coreea, China și multe altele.